Parohè

Bij een spontane ontmoeting past geen dik gedoe. Dus gooiden bassist Pablo Nahar, pianist Robin van Geerke en drummer Henry Wijnhard gewoon hun voornamen in een hoed.

Het spel van Parohè is al even pretentieloos: op basis van merendeels eigen thema's wordt vorstelijk geswingd waarbij ervaring met Amerikaanse jazz net zo'n rol speelt als de Surinaamse achtergrond van de musici. Soms trekt de typische kaseko-beat de aandacht, in andere stukken de aangename zangerigheid van de melodieën. Dit laatste geldt bijvoorbeeld voor het sterk gespeelde `Te mi Mama kòn' dat inderdaad op het repertoire van zangers gestaan heeft, zowel Mighty Sparrow uit Trinidad als kaseko-koning Lieve Hugo. Als intermezzo bevat deze aanstekelijke trio-cd onder meer een duet voor twee contrabassen met als tweede bespeler nestor Eddy Weltevreden. Voordat die in oktober jl. op zijn 75e overleed zal hij in Suriname ongetwijfeld hebben rondgebazuind dat deze Paramaribose zonen muzikaal mooi terechtgekomen zijn.

Parohè: Fré Yuru 20-50 (tel. 020-6921056)

    • Frans van Leeuwen