Parade der lelijken

Haar vorige hit, `Dirrty', liet de 22-jarige Amerikaanse Christina Aguilera vergezeld gaan van beelden die passen in de `Totalversexung' van de videoclip. Gehuld in een minuscuul slipje en een leren broek met veel open stukken nam zij, samen met de vele nauwelijks geklede figuranten, poses aan die een scala aan seksuele handelingen suggereerden. ,,I wanna get dirty'', zong ze talloze malen in deze clip om alle bezorgde moeders van kleine meisjes nog eens extra op stang te jagen.

Gelukkig voor de bezorgde ouders heeft ze in haar nieuwe clip, `Beautiful', nu een heel andere boodschap. Iedereen is mooi, laat Aguilera in haar nieuwste, langzame nummer weten. En dus krijgen we in de bijbehorende clip naast Aguilera zelf in een kale kamer mensen te zien die niet direct als schoonheden zijn te herkennen. Zo zien we een spichtig meisje voor de spiegel staan en een schriele jongen gewichten heffen om wat meer spieren te krijgen. Verder laat de clip een oudere, kale man zien die vrouwenkleren aantrekt, een meisje met een gebitsbeugel en, om toch weer een paar mensen op de kast te jagen, twee niet lelijke jongemannen die flink aan het tongzoenen zijn.

`Beautiful' laat, kortom, allemaal dingen zien die de gebruikelijke parade op MTV van heteroseksuele mannen en vrouwen met prachtlichamen doorbreken. Aguilera's clip is geen incident: vorige week werd op deze plek `Danger High Voltage' van Electric Six besproken. In de clip begint een in Engelse ballenkleding gehulde man een vrijpartij met een oudere vrouw met een zakkig lichaam en talloze putjes in haar dijen. Maar terwijl `Danger High Voltage' curieus is en je bijna doet geloven in Todd Rundgrens woorden `the love between the ugly is the most beautiful love of all', is Aguilera's boodschap ongeloofwaardig. Want dat juist Christina Aguilera, die de laatste jaren steeds meer is gaan lijken op een levende, ultrageperfectioneerde sekspop, ons, onvolmaakte stervelingen, gaat vertellen dat wij ook mooi zijn, is onverdraaglijk.

    • Bernard Hulsman