Ook zij zien niets in een oorlog in Irak

Politici als bondskanselier Schröder zeiden deze week niets te zien in een oorlog tegen Irak. Beroemdheden hebben zich afgelopen weken ook al bij zulke protesten aangesloten. Een greep uit hun reacties.

SEAN PENN, acteur/regisseur was vorige maand al in Irak voor een anti-oorlogs privé-inspectie: ,,Ik ben bang dat ik voor de gek gehouden word door één mediastandpunt waarmee we [in de VS] dagelijks doordrenkt worden.'' Als er dan toch oorlog komt, zei Penn, dan wilde hij in elk geval weten wat het voor mensen waren, die ook in zijn naam werden vermoord.

KIM BASINGER ondertekende met meer dan honderd Amerikaanse showbiz-sterren een open brief aan Bush, waarin ze stelden dat `rigoureus inspecteren' een betere manier van ontwapenen is dan oorlog voeren.

ROBERT REDFORD, acteur en regisseur, zei begin deze week Sundance Film Festival dat het Witte Huis `nog wel wat heeft uit te leggen' voordat Amerika een oorlog begint.

GEORGE CLOONEY zei vorige week, met een verwijzing naar een succesvolle tv-serie over de maffia, dat George W. Bush de Amerikaanse regering leidde `als de Sopranos'. Bush zou het op een akkoordje gegooid hebben met Frankrijk en Rusland, zodat de VN niet zouden klagen als de Verenigde Staten een oorlog zouden beginnen en `een hoop onschuldige mensen doden'.

GÜNTHER GRASS, Duits auteur: ,,Het web van huichelarij en uiterlijk vertoon waarachter de belangen van de laatst overgebleven supermacht ter wereld en zijn bondgenoten in het algemeen schuilgaan, is versleten en toont nu de ware belangen van de macht.''

SALMAN RUSHDIE, Brits auteur in de VS: ,,Er is op zich veel te zeggen voor een andere regering in Irak. Maar de complicerende factor is de aanpak van de Verenigde Staten, die op pesten lijkt omdat, nou ja, omdat het gewoon pesten is. Als de Verenigde Staten zich het recht voorbehouden om elk land aan te vallen waarvan het gezicht hun niet aanstaat, dan zouden diegenen die het gezicht van de VS niet aanstaat dat compliment wel eens kunnen retourneren.''

ANITA RODDICK, topvrouw van The Body Shop, meent dat Bush en Blair zich zouden moeten schamen voor het dreigen met `hun illegale en immorele oorlog'.