Novartis moet verder kijken dan Roche

Novartis heeft een grote stap gezet, maar hoe ver is het daarmee gekomen? Door zijn belang in concurrent en landgenoot Roche dramatisch te verhogen, heeft de Zwitserse farmaciereus zijn intentie onderstreept door een binnenlandse megafusie schaalvoordeel te behalen op de terreinen van marketing, onderzoek en ontwikkeling.

Topman Daniel Vasella van Novartis ziet de synergie-effecten al voor zich. Helaas maken de families Hoffmann en Oeri-Hoffmann, die een meerderheid van de stemgerechtigde aandelen van Roche bezitten, geen haast om de onderhandelingen te openen. Het is niet moeilijk in te zien waarom.

Het bestuur van Roche is strategisch gezien nergens toe verplicht en niemand, zelfs Vasella niet, wil ze een overeenkomst opdringen. Het bedrijf is zeer winstgevend, beschikt over een waardevolle licentie op het gebied van de diagnostiek en heeft een hele hoop nieuwe geneesmiddelen op stapel staan. De omzet van zijn jongste potentiële kassucces, het middel tegen hepatitis-C PegaSys, komt tegen 2006 naar verwachting op ongeveer 1 miljard Zwitserse frank uit.

In ieder geval is nog onduidelijk of de farmaceutische fusies uit het recente verleden veel waarde toevoegen. En het is ook niet zonder meer waar dat de bedrijfsculturen van twee bedrijven uit hetzelfde land makkelijker te verenigen zijn dan die van bedrijven uit verschillende landen.

Vasella had al aanzienlijke invloed op het beleid van Roche vóórdat hij het belang van Novartis omhoog bracht naar 32,7 procent. Maar nu is hij in staat om nog meer beslissingen van het bestuur tegen te houden, met name die over de uitgifte van nieuwe aandelen. Uiteraard zal Novartis zijn best doen de kleinste uitglijder van zijn concurrent uit te buiten. Maar het zou dom zijn als Vasella veronderstelt dat de meerderheidsaandeelhouders van Roche bij het minste geringste van gedachten zullen veranderen. Novartis kan misschien beter op zoek gaan naar een partner uit het buitenland.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Christopher Hughes