Nawijn wil nu toch graag in de Kamer

Demissionair minister Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie, LPF) zal alsnog een zetel in de Tweede Kamer aanvaarden, mocht hij voldoende voorkeurstemmen halen. Dit heeft zijn woordvoerder, B. Bakker, gisteren bevestigd.

Nawijn rekent er op basis van informele tellingen op dat er voldoende voorkeurstemmen op hem zijn uitgebracht om de nummer acht op de kandidatenlijst van de LPF, G. Koster Van Oudenallen, te passeren. De LPF won bij de Tweede Kamer-verkiezingen van woensdag acht zetels. Maandag maakt de Kiesraad de officiële uitslag bekend waarbij ook het aantal uitgebrachte voorkeurstemmen duidelijk zal worden.

Volgens Bakker gaat Nawijn ervan uit dat hij zeker twintigduizend voorkeurstemmen heeft gekregen, genoeg om een zetel te kunnen opeisen. De bewindsman is van mening dat hij de kiezers, die in zo groten getale op hem hebben gestemd uit waardering voor zijn beleid, niet in de kou mag laten staan.

Nawijn had aanvankelijk verklaard slechts als lijstduwer voor de LPF te willen optreden, nadat hij zich begin vorige maand had teruggetrokken als kandidaat-lijsttrekker. Op eigen verzoek belandde hij daarop op de 32-ste plaats van de lijst voor de Tweede Kamer.

Dat Nawijn nu alsnog bereid is de Kamer in te gaan, baart enig opzien omdat hij de Tweede Kamer in december nog had omschreven als ,,één groot ritueel''. Deze uitlating schoot de grote meerderheid van de Tweede Kamer in het verkeerde keelgat, waarop Nawijn zich haastte in de media te verklaren dat de Kamer wel degelijk ,,een heel belangrijk orgaan'' is. Deze botsing volgde op een frontale aanvaring met de Kamer over zijn suggestie de doodstraf in te voeren.