Opinie

    • Youp van ’t Hek

Murw

De vriend van Femke schijnt cameraman te zijn en dat is maar goed ook. Dan kan ze een beetje afkicken. Hij moet dit weekend met zijn camera achter haar aansjouwen naar de slager, de bakker en de groenteboer. In het geval van Jan Peter gaat zijn vrouw nog een dag of drie met zo’n lullig grijs huis-, tuin- en keukencameraatje achter hem aan en de vrouw van Wouter heeft geen video en gaat daarom al zijn woorden een week lang opschrijven. Blocnootje bij de hand.

Zalm mag om de drie uur in de kelder hard schateren en Marijnissen doolt door zijn tuin en zegt doorlopend tegen de bomen dat het helemaal niet erg is dat de vijftien zetels winst van een paar weken geleden volledig verdampt zijn. Ook Mat fluistert tegen zichzelf dat hij niet verloren heeft. Er is ook weer tijd voor seks in de huizen van de lijsttrekkers. En bij het klaarkomen mogen ze een zetelaantal roepen. Hoeveel maakt niet uit.

Ratelband wordt gek van allerlei mensen die hem bellen en aanbieden zijn ticket naar een onbewoond eiland te betalen. Hij heeft beloofd te emigreren en iedereen houdt hem daar nu aan. Enkele reis wegwezen en nooit meer terugkomen. Het lachebekje Thom de Graaf bladert door de dikke Van Dale en leest nog eens goed wat er onder het begrip humor wordt verstaan. De uitslag belt hij door aan Roger van Boxtel, die bij Barend & Van Dorp zo faliekant miskleunde door een grap van Javier Guzman te weerspreken met de dodelijke woorden: Thom zou nooit in Lingo zijn gaan zitten! Wat een droefheid.

Van der Vlies en Rouvoet lopen in een stille boomgaard stiekem te vloeken. Uit de grond van hun hart komt een hartstochtelijk gemompeld potjandriedubbeltjes. Daarna kijken ze naar de hemel, angstig wachtend op een bliksemschicht.

Het hele verkiezingscircus heeft vastgoedtycoon Edje Maas meer dan een half miljoen euro gekost, maar Edje is zo rijk dat hij dat niet merkt. Ik zal trouwens Edje zijn zonnebankhoofd de komende weken zeker missen. Heerlijk koppie! Hij zou zo in het bestuur van Bayern München kunnen zitten. En een bijrol in een Duitse krimi zou hem ook niet misstaan. Emile is na zijn strijd (negen stemmen!!) 65.000 euro lichter en moet nu een jaar langer in dezelfde auto rijden. Toch niet echt rijk dus.

Het is goed dat het voorbij is. Zelf heb ik door een korte vakantie slechts twee van de drie campagneweken meegemaakt, maar ik ben echt volledig dichtgezalfd. Kwam eergisteren Matthijs van Nieuwkerk in de tram tegen en begon blind van woede tegen de onschuldige man te schelden. Toen ik later in het Concertgebouw Paul Witteman zag zitten heeft men mij moeten vasthouden. Wurgneigingen. Rottenberg schijnt zich na mijn telefonische dreigementen te hebben beveiligd. Mingelen moet helemaal uitkijken.

Zowel Matthijs als Paul als Felix als Ferry kan er niks aan doen, maar ik kan niemand uit die hoek nog velen. Mijn televisie ligt aan scherven, de videorecorder heb ik in elkaar gemokerd en er ligt een dunne laag sneeuw aan weekbladsnippers door mijn huis. Ik ben kapot. Op! Stuk! Aan gruzelementen. Murw. Kan het woord koopkracht niet meer horen, bij de begrippen waarden en normen verpulveren mijn ballen en bij de woorden we luisteren naar de kiezer trap ik een oud vrouwtje met rollator en al spontaan de gracht in.

Alles wat politiek is moet oprotten. Straatverbod. Terug naar de achterkamertjes. Dit was toch niet te doen. Wouter als conducteur, Balkenende als bomenrooier, Femke al fröbelend met een verfkwast, Zalm bij de kapper en Thom al kakelend dat het bij hem om de inhoud ging, zonder overigens iets over die inhoud los te laten. Het was hurktelevisie voor dementen.

Ik wankel door mijn huis, blaat wartaal tegen de snelkoker, vraag mijn mooie vrouw om mij Herman de Coninck voor te lezen, gooi de jenever door een trechter in mijn mond en smeek de politici om vier jaar niks meer van zich te laten horen en zich zeker niet meer te laten zien. Ik ben leeg, op, kapot en smeek Winnie: ,,Weet jij voor een overspannen en duizelige zweefkiezer een beetje comfortabele kliniek?”

    • Youp van ’t Hek