Loose Fur

Het artistieke huwelijk tussen pop-avantgardist Jim O'Rourke en rockgroep Wilco leek in de hemel gesloten, op de cd Yankee Hotel Foxtrot die Wilco vorig jaar ver boven het nuffige americana-genre liet uitstijgen. Nu O'Rourke is toegetreden tot Sonic Youth, houdt hij vast aan het jazzmuzikantengebruik om in los-vaste combinaties te werken.

Een liveproject met zanger Jeff Tweedy en drummer Glenn Kotche van Wilco leidde tot de `alt.supergroup' Loose Fur. De gelijknamige cd klinkt informeler en minder beklemmend dan de samenwerking op Yankee Hotel Foxtrot, waar het in feite een interessante voetnoot bij is. De muziek laat zich het best omschrijven als country-postrock, met frisse banjo's naast experimentele gitaarexercities en met folkachtige zangmelodieën die uitvloeien in minimale zweefmuziek. Nog nooit klonk een aankondiging van de lente zo melancholiek als in `Laminated cat', en niet eerder ging straffe postrock à la Tortoise zo natuurlijk samen met berustende folkmuziek.

Loose Fur: Loose Fur (Domino; distr. Munich)

    • Jan Vollaard