KOK'S WINTERTRUI

Arend Jan Heerma van Voss (1942) is, naast hoofdredacteur van de VPRO-radio, presentator van Het Marathon-interview, een Radio 1 programma waarin gasten drie uur lang het hemd van het lijf wordt gevraagd.

,,Of drie uur interviewen voor de radio lang is? Niet echt. Heel soms denk ik aan het begin van een uitzending: krijg ik het vol? En als de geïnterviewde hetzelfde gevoel bekruipt, heb je het er even over. Maar vlak voor het einde zit zo'n gast vaak verbijsterd in zijn stoel: is de tijd nú al om?

,,Er zijn in al die jaren – het programma bestaat sinds 1986 – veel boeiende gasten aangeschoven. Mijn beste gesprekken voerde ik met Bram Peper, Andries van Dantzig en – meer recent – Wim Kok. Het gesprek met Peper was scherp en heftig, hij is een echte vechter. Van Dantzig is een groot psychiater met een mooi levensverhaal. En Kok personifieert dertig jaar maatschappijgeschiedenis. In al die gesprekken probeerde ik te onderzoeken wat gasten denken bij hun eigen gevoelens en voelen bij zijn eigen gedachten. Klinkt dat erg hoogdravend?

,,Het prettige van radio luisteren is dat je niet snel wordt afgeleid. Je hoeft je niet te ergeren aan de slecht gestrikte das van de geïnterviewde. Of de zweetparels op diens voorhoofd. Alleen de stem telt. Ook de gast voelt zich meestal op zijn gemak. Zo kwam Kok naar de studio in een gezellige wintertrui. Die zit me altijd goed, moet hij 's morgens hebben gedacht. Om zich daarna drie uur lang te concentreren op wat hij wilde zeggen. Uniek toch?''

    • En Danielle Pinedo