KLEINERE EGO'S

Wim van Klaveren (43) is samensteller van het VARA-programma Spijkers met Koppen, dat iedere zaterdag live vanuit café The Florin in Utrecht wordt uitgezonden op Radio 2. Gemiddelde aantal luisteraars: 450.000.

,,Het maken van Spijkers met Koppen is nog leuker dan het programma zelf. De hele week is de redactie bezig met onderwerpen zoeken en mooie invalshoeken bedenken. We zoeken naar een goede combinatie van politiek en amusement. Het is vooral een kwestie van aanvoelen of iets kan of niet. Dat instinct heb ik sinds 1995, toen ik hier begon, goed ontwikkeld.

,,Spijkers met Koppen is de opvolger van De Rode Haan, het programma waarin politici werden ondervraagd door Felix Meurders. Meurders stond bekend om zijn toegankelijke interviewstijl, dat stelde gasten op hun gemak. In Spijkers met Koppen gaan we op dezelfde manier door. Alleen is het niet meer alleen politiek, wij combineren verschillende onderwerpen. We streven naar vijftig procent politiek en vijftig procent andere onderwerpen.

,,In de beginjaren van Spijkers met Koppen was het soms moeilijk gasten te krijgen. Mensen waren bang voor de scherpe grappen van Jack Spijkerman. In de loop der jaren heeft het programma echt naam gemaakt, juist vanwege het cabaret. We hebben echt een reputatie hoog te houden door steeds met nieuwe talenten te komen.

,,Het leuke aan radio is dat het puur om het product draait. De ego's zijn veel kleiner dan bij tv. Daarnaast geeft radio veel meer ruimte aan je eigen verbeelding. Het is veel leuker om op de radio iemand te horen vertellen over een nieuwe kikkersoort en alle bijzonderheden ervan. Op tv zie je de kikker en is het klaar.

    • Marjolein te Winkel