Kidnapper Heineken Van Hout vermoord

Heineken-ontvoerder Cor van Hout (45) is gistermiddag rond half twee doodgeschoten voor het Chinese restaurant Royal San Kong in de Dorpsstraat in Amstelveen.

Bij de schietpartij raakte één van de twee bekenden van Van Hout, een 36-jarige man uit Amstelveen met wie hij net had geluncht, zwaar gewond. De politie noemde zijn toestand gisteravond zeer kritiek.

De dader schoot met vermoedelijk een machinegweer vanaf een scooter waar hij achterop zat. Van de dader(s) ontbreekt nog elk spoor. Wel arresteerde de politie in de loop van de avond ,,een metgezel van de slachtoffers'', aldus een verklaring. Deze had een vuurwapen bij zich, maar daar was volgens de politie gistermiddag niet mee geschoten.

Van Hout, die bekend werd als een van de ontvoerders van Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in 1983, overleefde twee eerdere aanslagen op zijn leven. Over de precieze toedracht van de aanslag gisteren is niets bekend. Volgens de politie is er sprake van twee daders, die na de schietpartij op een motor zijn gevlucht. Vlakbij, op de Kalfjeslaan, is een roodgekleurde motor gevonden in een sloot, waarschijnlijk de vluchtmotor. Ooggetuigen spreken van een `gele scooter'.

De politie heeft bij de zoektocht naar de schutter onder meer een helikopter ingezet. Het tweede slachtoffer is per traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd.

Een 26-jarige ooggetuige, die niet durft te getuigen bij de politie, zag hoe de dader een reeks kogels afvuurde op Van Hout en zijn twee kennissen. ,,Eén van hen lag meteen op de grond.'' Van Hout en twee kennissen hadden net het Chinese restaurant verlaten. Tot zo'n veertig meter verderop in de Dorpsstraat lagen gistermiddag kogels en scherven. Het is daarom ,,een wonder'' dat er geen passanten werden geraakt, aldus een agent ter plekke. De Dorpsstraat is een winkelstraat. [Vervolg COR VAN HOUT: pagina 2]

COR VAN HOUT

'We dachten dat het een Chinese mat was'

[Vervolg van pagina 1] In maart 1996 werd Van Hout op klaarlichte dag opgewacht en beschoten toen hij, samen met zijn vriendin en zijn toen vijfjarig zoontje, bij zijn woning aan de Deurloostraat in Amsterdam kwam aanrijden. Bij deze aanslag raakte Van Hout raakte zwaargewond.

De tweede maal, in december van het jaar 2002, werd Van Hout in Amstelveen meerdere malen beschoten maar raakte hij niet gewond.

De derde aanslag werd Van Hout wel fataal. Omstanders hoorden ,,heel erg veel vuurwerk'', aldus een middenstander in de Dorpstraat gistermiddag. ,,We dachten dat het een Chinese mat was, zoveel schoten zijn afgevuurd.'' De middenstander wilde de slachtoffers benaderen maar werd door andere omstanders tegengehouden. ,,Ze zeiden dat het niet fraai was om naar te kijken.''

De eigenaresse van een zaak die pal naast het Chinese restaurant is gesitueerd, zag Cor van Hout en het tweede slachtoffer op straat liggen. ,,Van Hout lag met zijn gezicht in een plas van bloed.'' Ze heeft ook `iets' met piepende banden horen vertrekken, maar de vluchtmotor zelf heeft ze niet gezien.

Op de plek van de schietpartij, in het oude gedeelte van Amstelveen, werd het vervolgens druk met nieuwsgierigen en journalisten. De politie hield de vele belangstellenden op afstand met dranghekken.

Op de plaats van de schietpartij bevonden zich gistermiddag ook de partner van Cor van Hout, begeleid door de politie, en misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die een boek schreef over de Heineken-ontvoering. Volgens de misdaadjournalist, die Van Hout goed kende, gaat het om een ,,doelbewuste aanslag''.

,,Cor hield er, na de eerdere mislukte aanslagen op zijn leven, rekening mee dat er wederom een aanslag zou worden gepleegd'', aldus de Vries. Van Hout zou ook maatregelen hebben getroffen om de risico's te verkleinen. Volgens de aangeslagen De Vries werd Van Hout vaak in het openbaar begeleid door een bodyguard. Of dit gisteren ook het geval was, is niet bekend.