Keiharde vuist

De toon is onthullend. De inderdaad superieure wereldmacht Amerika lijkt iedere tegenspraak zo langzamerhand volkomend ontwend, ook in kwesties waar het gaat om leven en dood – andermans dood. Daarbij gaan de meest elementaire waarden achteloos naar hun grootje. Zo moet – hoort en verbaast u – niet de aanklager (de Verenigde Staten) de schuld van de beklaagde (Saddam Hussein) aantonen, maar moet de beklaagde zijn onschuld bewijzen. Ook jegens Europa hanteren de Verenigde Staten nu onverhuld de strategie van de keiharde vuist. Het `oude' Europa moet worden uitgespeeld tegen het `nieuwe' (nadat Bush en Poetin de oliemarkt onder elkaar hebben verdeeld). Voor mij, Rijnlandse en jarenlang Parijse, was de viering van veertig jaar Duits-Franse vriendschap deze week een werkelijk aangrijpende gebeurtenis.

Want wat ook zijn motieven mogen zijn, hij loopt op dit moment in Europa voorop in het streven om mensen- en volkerenrechten niet helemaal te verwaarlozen, en deze oorlog althans te verhinderen.

Alice Schwarzer is uitgever van het tijdschrift Emma.

Gerectificeerd

Bij het artikel De Verenigde Staten, het oude en het nieuwe Europa (25 januari, pagina 6) ontbreekt een bronvermelding: de tien niet-Nederlandse bijdragen (van

Sloterdijk, Menasse, Ben Jelloun, Clavier, Debray, Rovan, Schneider, Glucksmann, Schwarzer en Virilio) verschenen op 24 januari in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    • Alice Schwarzer