KANO VERSLAGGEVER

Piet Teeling (50) is eindredacteur en verslaggever bij Langs de Lijn, een dagelijks sportprogramma op Radio 1 dat elke dag 100.000 tot 150.000 luisteraars trekt, met uitschieters naar 500.000 tijdens de Tour de France.

,,Twee dagen per week ben ik de eindredacteur van Langs de lijn. Ofwel: de baas van de uitzending. Tijdens de vergadering bepaal ik welke onderwerpen er in de uitzending komen. Daarnaast doe ik tijdens de uitzending de regie. Wanneer schakelen we over naar een verslaggever, is het al tijd om het interview te beëindigen? Dat bepaal ik.

,,Langs de Lijn is een echt sportprogramma, al is er ook ruimte voor actualiteit. Als er iets belangrijks gebeurt, kunnen we dat meteen melden. Radio is nog altijd het snelste medium. Bij tv duurt het soms uren voordat ze wat kunnen uitzenden. Radio is erbij op de momenten dat het gebeurt.

,,Ik ben bij Langs de Lijn begonnen als freelancer, in 1975. Daarvoor werkte ik voor een aantal dagbladen in Noord-Holland. Daar deed ik onder meer verslag van kanowedstrijden. Bij Langs de Lijn ging men ervan uit dat als ik kanoën kon verslaan, ik ook wel verstand zou hebben van roeien. Zo ben ik begonnen met roeiverslaggeving. Dat doe ik, naast de eindredactie, nog steeds.

,,In de loop van de tijd is de mentaliteit in de sport veranderd. Voor tv-programma's gaan de deuren veel sneller open. De bloeiperiode van de radio is voorbij. Toch is het aantal luisteraars de laatste jaren een beetje gestegen. Er zijn nog genoeg mensen die het geluid van de tv afzetten tijdens een voetbalwedstrijd, om naar de verslaggevers op de radio te kunnen luisteren.

    • Marjolein te Winkel