Irak pijnigt Wall Street

Beleggers zijn wereldwijd in de ban van een dreigende oorlog in Irak. Ook Wall Street was daar gisteren het slachtoffer van. Alle dertig bedrijven die gezamenlijk de Dow Jones-index vormen zagen de koersen dalen. De Amerikaanse graadmeter verloor gisteren bijna 3 procent, waardoor het op 8.131 punten uitkwam. Daarmee heeft de index in één week tijd 5,6 procent ingeleverd. De door technologiebedrijven gedomineerde Nasdaq-index daalde gisteren zelfs 3,3 procent, tot 1.342 punten.

Tekenend voor de oorlogsvrees in Amerika is de daling van de dollar. Gisteren was de euro 1,0837 dollar waard. Dat is 0,77 dollarcent meer dan de dag ervoor en de euro is, ten opzichte van de dollar, sinds oktober 1999 niet zoveel waard geweest.

Ook de Amsterdamse beurs levert al dagen in. De beeldbepalende index AEX sloot gisteren op 295,84 punten, wat een daling van 7 procent in één week betekent. Gisteren bedroeg de daling 0,7 procent, deels veroorzaakt door een verdere koersval (min 10 procent) van Getronics.

Bukken: pagina 17