ING stut winst met verkoop van vastgoed

Bankverzekeraar ING gaat vastgoed verkopen om dit jaar zijn winstgroei op peil te houden. Het concern grijpt naar deze strategie omdat het verzilveren van aandelenbeleggingen, waarmee het financiële concern gewoonlijk zijn resultaat stutte, niet meer genoeg winst oplevert.

Dat melden goed ingelichte bronnen binnen het concern. ING onthoudt zich van commentaar. ,,Het is niet ons beleid om onze beleggingstrategie met de buitenwereld te delen'', aldus een zegsman. In november vorig jaar liet het concern al weten het afstoten van eigen aandelenbelangen te staken. De sombere stemming op de financiële markten maakt het realiseren van verkoopwinsten onmogelijk, zo gaf ING als verklaring. De financiële instelling heeft jarenlang de gewoonte gehad om boekwinsten op beleggingen op te tellen bij het resultaat. Over 2002 zou ING voor 800 miljoen euro aan beleggingswinsten nemen.

,,De beleggingswinsten waren vaak goed voor zo'n 15 procent van de winst, dat gat moet straks met de verkoop van een beperkt deel van de vastgoedbeleggingen weer enigszins worden gedicht'', zegt een ingewijde. In 2001 had ING, zo blijkt uit het jaarverslag, voor zo'n 10,5 miljard euro aan vastgoedbeleggingen op de balans staan. ,,Veel van de panden staan voor een habbekrats in de boeken'', zegt een ingewijde. De panden die door ING zelf worden gebruikt (ter waarde van 3,4 miljard euro), komen volgens de bronnen niet in aanmerking voor verkoop.

De malaise op de effectenmarkten zet inmiddels ook de solvabiliteit van het concern onder druk. Bestuursvoorzitter E. Kist liet woensdag tegenover Reuters weten dat wanneer de beurs nog 15 procent zou dalen, het bedrijf maatregelen moet nemen om het vermogen te versterken. Elke daling van de AEX-index met één punt kost het bedrijf 20 miljoen euro. Vorige maand plaatste de bankverzekeraar al een lening van een miljard dollar onder particuliere beleggers ter versterking van de vermogenspositie.

De solvabiliteit (verhouding tussen schulden en bezittingen) van met name het verzekeringsbedrijf bedroeg bij de presentatie van de halfjaarcijfers `nog steeds meer dan 160 procent van het wettelijke vereiste', meldde ING vorig jaar.

ING realiseerde over de eerste negen maanden een stijging van de operationele nettowinst met 0,7 procent tot 3,3 miljard euro. De totale baten groeiden met 8,3 procent tot 58,1 miljard euro. De jaarcijfers over 2002 presenteert het concern volgende maand, op de 21ste.

    • Philip de Wit