Gevaar hoog water krijgt summiere aandacht

De dag voor de watersnoodramp van 1953 waarschuwde het KNMI een deel van het Nederlandse volk voor ,,gevaarlijk hoog water''. Dat gebeurde door middel van telegrammen, waarop een aantal bedrijven en instanties een abonnement had. Maar de informatie bereikte veel betrokkenen niet: het was weekeinde. De telegrammen spoelden ongelezen van de deurmatten. Beelden daarvan zijn te zien in het tweede deel van de documentaire Hoog Water – vijftig jaar na de watersnoodramp die de NCRV vanmiddag op het scherm brengt.

Het zijn indrukwekkende zwart-wit beelden van de stormvloed, zoals de documentaire die nog veel meer toont. Beelden van Renesse, waarbij mevrouw Houtman vertelt hoe ze vijftig jaar geleden als vrijwilligster hielp een cafézaal als tijdelijk ziekenhuis in te richten – ,,voor nood kon het best''. Beelden van Nieuw-Vossemeer, waar mijnheer Smit herinneringen ophaalt aan de hand- en spandiensten die hij in 1953 de te hulp geschoten commando's verleende – ,,ik liep zeven uur constant in het water boten te duwen''.

Wie de aankondiging van de documentaire leest wordt verrast door zoveel aandacht voor de geschiedenis: in deel 2 (deel één was afgelopen zaterdag te zien) zouden de filmmakers immers naar de toekomst kijken. Ze stelden zich de vraag: ,,Wat is veiligheid ons waard?'' In de vrij korte aflevering komt die toekomst enigszins in de knel.

In de film meldt een expert van Rijkswaterstaat dat de keuze bij het vergroten van de veiligheid niet meer op dijken valt, maar dat de hele kustzone moet worden beheerst; dat er nieuwe brede duingebieden moeten komen. Als kijker wil je daar méér over weten. Hetzelfde geldt voor haar opmerking over de zeespiegel, die de afgelopen eeuwen telkens met zo'n twintig centimeter steeg, maar de komende honderd jaar best eens zestig tot tachtig centimeter kan stijgen.

Hoog water – vijftig jaar na de watersnoodramp laat mooie opnamen zien van de stoere stormvloedkering in de Oosterschelde. Als het water boven drie meter NAP komt, gaan de 62 stalen schuiven omlaag, legt een medewerker van Rijkswaterstaat uit. Ook alle andere waterkeringen treden in werking als het KNMI en de meethuisjes melden dat er (te) hoog water aan komt. Maar is het nu veilig genoeg? ,,Menselijkerwijs komt een stormvloed eens in de vierduizend jaar voor, maar hij kan er ook morgen zijn'', aldus de medewerker. ,,We zijn voorbereid, en als je dat weet, hoef je niet bang te zijn.''

Hoog water - vijftig jaar na de watersnoodramp, NCRV, Ned.1, 16.33-17.00u.

    • Guido de Vries