Gesprekken over stadion AZ afgebroken

Drie bemiddelaars moeten de onderhandelingen over de bouw van een nieuw stadion voor AZ uit het slop trekken. Gisteren is een gesprek tussen AZ-voorzitter Dick Scheringa en vertegenwoordigers van bezwaarmakende ondernemers met ruzie afgebroken.

Tot in de avond hebben burgemeester Van Rossum en wethouder Van Vliet geprobeerd de partijen weer om tafel te krijgen. Uiteindelijk zijn oud-staatssecretaris H. van Hoof, oud-Kamerlid G. Valk en voorzitter van de kamer van Koophandel J. Glaubitz gevraagd vanaf dit weekeinde in het conflict te bemiddelen. AZ heeft haar supporters intussen opgeroepen geen acties te ondernemen. Winkeliers in Alkmaar klagen over bedreigingen door AZ-fans.

Gisteren werden onderhandelingen tussen Scheringa en de winkeliers afgebroken. ,,Scheringa liep kwaad weg en zei: nu trek ik de stekker eruit'', aldus mr. A. ten Veen die als advocaat namens de groep winkeliers de onderhandelingen voerde. Eerder deze maand had Scheringa al laten weten AZ failliet te laten gaan als de bouw van het nieuwe stadion niet per 1 maart wordt hervat.

Volgens een woordvoerder van AZ bracht Scheringa enkel een bezoek aan het toilet en ontdekte bij terugkomst dat zijn bezoekers waren verdwenen. Het gesprek dat volgens de advocaat van de winkeliers zo'n anderhalf uur in beslag had genomen, was in een niet al te beste sfeer verlopen: ,,Scheringa is een echte Westfries: koppig en weinig toeschietelijk,'' aldus Ten Veen.

AZ en Scheringa hebben rond het nieuwe stadion 24.000 vierkante meter aan ruimte gepland voor detailhandel. Omliggende winkeliers willen dat terugbrengen tot 20.000 vierkante meter. Daarover was volgens Ten Veen met Scheringa niet te praten. De winkeliers vrezen veel omzet te verliezen aan het stadion en hebben bezwaar gemaakt tegen het verlenen van een bouwvergunning. Volgens AZ ging de ruzie vooral om de vraag hoe ruim de definitie van `sport-gerelateerde detail-handel' moet worden genomen. In november gelastte de rechter AZ op verzoek van de winkeliers te stoppen met het bouwrijp maken van de grond. Daarbij baseerde de rechter zich op onduidelijkheden in de door de gemeente afgegeven vergunning. Dinsdag komt de gemeente met een aangepaste vergunning.

Het gesprek van gisteren is namens de ondernemers door juristen gevoerd vanwege verschillende bedreigingen die zijn geuit door supporters van AZ.

    • Jaco Alberts