EUFORIE: Alberto Tomba, wereldbeker 1998

Populair is een understatement, voor velen was en is de Italiaan god. Niet alleen op de ski's overigens. Maar het succes waarmee hij zijn zware lijf door de poortjes de hellingen af stuurde vormde wel de basis voor de aanbidding. Alberto Tomba domineerde meer dan tien jaar de slalom en de reuzenslalom: won drie keer olympisch goud, werd twee keer wereldkampioen, zegevierde in vijftig wedstrijden om de wereldbeker.

Een lijst die er zijn mag. In 1998 ging hij op de Spelen van Nagano in de reuzenslalom onderuit en kwam hij er in de slalom niet aan te pas. Dit moesten zijn laatste wedstrijden wel zijn, meldden journalisten. Maar Tomba, als altijd vol grappen en grollen, was La Bomba en nam dus op eigen wijze afscheid: hij won de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Na aankomst deelde hij zijn ski-attributen aan het publiek uit. Op de ski's had Tomba sterke benen, daar buiten was het wat minder. De oud-politieman zorgde er steeds voor dat de publiciteit over La Bomba niet verflauwde. Als onder meer ambassadeur voor Unicef kwam dat goed van pas. Dit geldt ook voor het uiterst succesvol commercieel uitventen van zijn prestaties en zijn loopbaan als filmacteur. Maar er was ook een spoor vol gedoe (problemen met de fiscus, rake klappen voor persfotografen en rijden op alcohol). Deze week kwam hij opnieuw in het nieuws. Hij was op het vliegveld gearresteerd omdat hij zijn verlopen paspoort vrijwel onder de neus van de grenspolitie wel even dacht te kunnen updaten.

Dit is het 24ste deel in een serie over vreugde in en rond de sport.