Eenzame hacker op zoek naar het echte leven

`1/2 Miete', de Duitse bijdrage aan de VPRO Tiger Awards competitie op het filmfestival in Rotterdam, begint als een thriller. Hij eindigt heel anders.

In de op digitale video gedraaide speelfilm 1/2 Miete wordt een inbreker een engel. Hij laat in de ijskast een lekker gebraden haantje achter of doet een zet in wat eerst een spelletje schaakpatience was. 1/2 Miete is de tweede speelfilm van Marc Ottiker (35), die in Zürich geboren werd en nu in Berlijn woont. De film werd geproduceerd in het kader van Wim Wenders' `Radikal Digital'-project.

1/2 Miete begint nogal vervelend, als een televisiekrimi over een computerhacker. Is dat expres?

,,Ja. Het publiek is doorgaans niet geïnteresseerd in artistieke films. Ik geef de mensen daarom eerst wat ze denken dat ze willen, en daarna lok ik ze mee ergens anders naartoe. Ik houd van films die wel positief zijn over het leven, maar zonder de realiteit te ontkennen.''

De film speelt zich voornamelijk af in een saaie straat in Keulen. God, wat is die straat saai.

,,Ik heb heel lang naar een saaie straat gezocht. Ik wilde absoluut geen couleur locale. Hij moest zo anoniem mogelijk zijn. Het is een soort tot in het abstracte doorgevoerd beeld van een grote stad. Ik wilde bovendien dat we de straat en de huizen zo konden filmen dat het leek alsof ze alleen opgebouwd waren uit vierkanten. Het moest eruitzien als het binnenste van een computer. We weten eigenlijk nog steeds niet of de werkelijkheid zoals wij die waarnemen wel bestaat, of dat het gewoon een logisch systeem is. Vierkanten zijn het leitmotiv van de film. De pixels waaruit de videobeelden zijn opgebouwd, zijn ook vierkant. Ook de splitscreens, waarmee in de film de tijd vertraagd of versneld wordt, zijn vierkant.''

Hoe figureren de personages tussen al die vierkanten?

,,De personages zijn de mensen die opgesloten zitten in die vierkanten. Ze proberen contact te krijgen met anderen. De hacker zoekt in hun huizen het echte leven.''

De inbreker is in 1/2 Miete bepaald geen boef.

,,Een grens overschrijden wordt meestal als iets slechts gezien. Ik wilde tonen dat dat niet altijd zo hoeft te zijn. Jaren geleden vond ik in mijn flat eens een handdoek die absoluut niet van mij was. Wat me nog het meest verbaasde was dat ik niet bang werd. Ik vond het wel een prettig idee dat er nog iemand anders van mijn huis gebruik maakte. Ik was toen nogal eenzaam. Later kwam er nog een ander idee bij. Ik vroeg me af hoe je zonder geld zou kunnen leven. De huizen van anderen lenen leek me een goede mogelijkheid.

Kent u nog andere mogelijkheden?

,,De hapjes proeven in heel veel supermarkten en naar zoveel mogelijk recepties gaan. Ik hoorde net een verhaal over een regisseur die absoluut geen geld meer had. Gelukkig had ze net een film gemaakt die zo goed was dat ze voor heel veel festivals werd uitgenodigd. Reizend van festival naar festival kon ze het een jaar uitzingen.''

1/2 Miete is op het IFFR te zien op 25, 27 en 28 jan. Inl: 010-8909000 of www.filmfestivalrotterdam.com

    • Bianca Stigter