Donnie

Het gros van de `nu soul' trekt zich gretig op aan de soul uit de jaren zeventig en die van Stevie Wonder in 't bijzonder. Dat gaat wel heel sterk op voor de jonge debutant Donnie, in wiens muziek naast de alomtegenwoordige Wonder ook andere grote voorbeelden als Donnie Hathaway en Marvin Gaye (van wie Donnie ook genetisch een verre neef is) luidkeels doorklinken.

Maar hij is niet te beroerd om ook zijn worteling in de zwarte gospel te laten horen. Dat komt goed van pas bij de strijdbare inslag van zijn teksten, waarin hij een stem geeft aan de ervaringen van de langdurig gediscrimineerde Amerikaanse zwarte. De verdrukte zwarte cultuur is iets om trots op te zijn, heet het in prijsnummer `Beautiful Me'. Maar, vraagt hij zich af, wanneer zal iemand met zo'n donkere huid, zo'n brede neus, zulke dikke lippen en zulk stevig kroeshaar het gaan maken in de mainstream? Aan de kwaliteit van Donnies debuut moet het niet liggen.

Donnie: The Colored Section (Giant Step Records GSTP 7030-2; distr. Walboomers)

    • Jacob Haagsma