Democraten: geef inspecteurs de tijd

Meer dan honderd Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben er gisteren bij president Bush op aangedrongen de wapeninspecteurs in Irak meer tijd te gunnen.

Ook verscheidene Republikeinen riepen de president op voorzichtigheid in acht te nemen. Senator Chuck Hagel van Nebraska waarschuwde dat er door de onenigheid over de aanpak van Irak een grotere kloof tussen de VS en de rest van de wereld kan ontstaan.

Javier Solana, de buitenlandgezant van de Europese Unie, heeft Europa en de VS gisteren in Athene opgeroepen hun meningsverschil over Irak te beslechten. ,,Ik geloof dat we een beetje moeten kalmeren [...] en de zaak rationeel moeten bekijken.'' Duitsland en Frankrijk waren verbolgen over een opmerking van de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld, die had gezegd dat beide landen in de Irak-kwestie ,,het oude Europa'' vertegenwoordigden. Volgens Solana heeft Europa ,,een diepgaande vriendschap met de VS en we moeten er alles aan doen om die te behouden''.

Ook de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zei gisteren dat hij geen zin heeft in ,,een polemisch debat''. Na een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin herhaalde Schröder dat Rusland en Duitsland allebei voorstander zijn van een politieke oplossing voor Irak, in het kader van de Verenigde Naties.