D-day

Van 1939 tot 1945 was vrijwel heel Europa één reusachtig Irak. Op 6 juni 1944 kwam in Normandië de invasie van de Amerikanen en de Engelsen. Ofschoon het duidelijk was dat er nu veel slachtoffers zouden vallen, niet alleen onder de geallieerden maar ook onder de burgerbevolking, herinneren mijn fatsoenlijke tijdgenoten en ik ons deze dag als één van de gelukkigste uit ons leven. D-day was het begin van het einde van de verschrikking. Het begon met de bevrijding van de Fransen van de Duitsers, het eindigde met de bevrijding van de Duitsers van de nazi's waarbij het aandeel van de Russen natuurlijk nooit vergeten mag worden.

Dat was het werk van Roosevelt, Churchill en ook Stalin. Ik hoop dat de huidige, voornamelijk Frans-Duitse angst voor een nieuwe bevrijdingsoorlog, maar nu elders, mede ingecalculeerd is door Bush, Blair en ook Poetin: dat zij overslaat op de tiran, die in dit geval vrouw en kinderen heeft te verliezen.

Harry Mulisch is schrijver.

    • Harry Mulisch