BEWUSTE LUISTERAAR

Rita de Rijk (52) uit Amsterdam luistert vooral naar nieuws en klassieke muziek.

,,De charme van radio is dat het medium niet zo dominant is als de televisie. Je kunt er nog iets anders naast doen, zoals een boek lezen. Als ik thuis ben heb ik vaak Sky Radio aan op de achtergrond. Maar daar luister ik eigenlijk niet echt naar.

,,Ik beschouw mijzelf als een bewuste luisteraar. 's Avonds vanaf 11 uur luister ik altijd naar het actualiteitenprogramma Met het oog op morgen op Radio 1. In bed. Ik luister in ieder geval het eerste gedeelte, tot half twaalf met het nieuwsoverzicht, de ochtendkranten en Den Haag Vandaag. Zeker als je het nieuws van die dag niet echt hebt gevolgd, biedt het programma een prettige samenvatting van alles wat er gebeurd is. Na half twaalf hangt het sterk van de onderwerpen af of ik blijf luisteren.

,,Op zaterdag- en zondagochtend luister ik naar de klassieke zender Radio 4. Op zondag zendt de AVRO vanaf tien uur het programma Spiegelzaal uit, rechtstreeks vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Presentator Hans van den Boom interviewt musici en er zijn korte live optredens. Daarna zendt de AVRO het Zondagochtendconcert uit.

,,Incidenteel luister ik op zaterdag naar Spijkers met koppen, waarin interviews met onder andere politici en met cabaret en muziek. En zaterdagnacht tussen twaalf en één uur zendt de RVU op Radio 1 het programma Simek 's Nachts uit.

Martin Simek praat altijd een uur lang met een studiogast. Laatst interviewde hij bijvoorbeeld acteur Aart Staartjes – een goed voorbeeld van een interessant én vermakelijk gesprek.''

    • Jan Benjamin