Augustus 1914

Het oude continent? Laat me niet lachen. Het is juist de regering-Bush die een ouderwetse oorlog wil voeren in een situatie die sinds de aanslag op het World Trade Center en het hyperterrorisme voor heel nieuwe uitdagingen staat. De huidige situatie is net zo nieuw als de situatie indertijd na de aanslag in Sarajevo voor de Eerste Wereldoorlog. Europa heeft alle reden om stelling te nemen tegen het vaste voornemen van Amerika om een oorlog te beginnen, dat ook het uiterst kwetsbaar geworden Amerika zelf noodlottig zou kunnen worden. Wel moet Europa zich bezinnen op zichzelf, zijn oorsprong en zijn geschiedenis, en uitkijken dat het niet door al te snelle uitbreiding uiteenvalt. Zonder duidelijke grenzen is geen politiek mogelijk.

Paul Virilio is filosoof.

Gerectificeerd

Bij het artikel De Verenigde Staten, het oude en het nieuwe Europa (25 januari, pagina 6) ontbreekt een bronvermelding: de tien niet-Nederlandse bijdragen (van

Sloterdijk, Menasse, Ben Jelloun, Clavier, Debray, Rovan, Schneider, Glucksmann, Schwarzer en Virilio) verschenen op 24 januari in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    • Paul Virilio