Arcelor saneert in productie van staal

De grootste staalproducent ter wereld Arcelor gaat in vier Europese vestigingen de hoogovens sluiten. Daarbij gaan duizenden banen verloren. Het Frans/Spaans/Luxemburgse concern kondigde gisteren aan niet langer te willen investeren in hoogovens die niet bij een zeehaven liggen. In de praktijk betekent dat op termijn sluiting.

Het besluit van Arcelor betekent de sluiting van twee hoogovens van het dochterbedrijf Cockerill Sambre in Seraing (bij Luik), waar tot 2006 zo'n 2.000 banen zullen verdwijnen. De Waalse minister van Economische Zaken, Serge Kubla, dreigde gisterenavond met juridische stappen tegen Arcelor. Bij de overname van Cockerill Sambre in 1998 verplichtte Arcelor zich tot investeringen in de Luikse regio. De Waalse overheid zou aanspraak kunnen maken op bijna 20 miljoen euro schadeloosstelling, omdat die belofte niet wordt nagekomen. Wallonië was destijds de belangrijkste aandeelhouder van Cockerill Sambre en heeft nu nog 4 procent van Arcelor in handen. Bij de Luikse vestigingen van Arcelor werken nu nog ruim 5.700 mensen. De 'koude' staalproduktie blijft vooralsnog behouden. Arcelor kondigde ook aan bij dochterbedrijf Carlam in Charleroi te zullen investeren in de produktie van hoogwaardig roestvrij staal.

Eerder deze week sprak de Waalse minister-president Jean-Claude van Cauwenberghe met de top van Arcelor. Een regeringswoordvoerster sprak later van een ,,ijzige'' sfeer. Het verlies van zoveel arbeidsplaatsen komt vooral de Parti Socialiste, die nauwe banden heeft met de vakbonden, enkele maanden voor de verkiezingen slecht uit. Het gaat al jaren slecht met de Waalse staalindustrie. Het Brits-Nederlandse Corus (toen nog Hoogovens) trok zich enkele jaren geleden terug uit de verouderde staalfabriek Boël in La Louvière, die inmiddels dicht is.

In Duitsland gaan EKO Stahl in Eisenhüttenstadt en de Bremer Stahlwerke in Bremen binnen enkele jaren dicht. Dat kost vele honderden banen. Die komen bovenop een al lopende ingreep, waarbij in Bremen 1.700 banen verdwijnen. De hoogovens in Florange in Frankrijk (met 2.000 werknemers) gaan tegen 2010 dicht.

Arcelor, dat jaarlijkse 44 miljoen ton staal produceert, ontstond vorig jaar uit een fusie van het Franse Usinor, het Spaanse Aceralia en het Luxemburgse Arbed. Het bedrijf telt 106.000 werknemers en heeft een omzet van 27 miljard euro.