48 uur in Salzburg

In Salzburg is Mozart overal. Maar het Alpenstadje waarvan de oude binnenstad door UNESCO als cultureel erfgoed wordt gezien, biedt meer, meldt Heleen de Graaf.

WANNEER GAAN?

Wie rustig wil rondkijken, en niet gedwongen wil worden om voor restaurants te reserveren, is het voorjaar of najaar aan te raden. In de zomer, tijdens de Salzburger Festspiele, is het druk: dan staat de stad bol van theater, opera en klassieke muziek. Ook in de periode rond Kerstmis is Salzburg vol. Dan staan overal in de stad kerstmarkten waar glühwein gedronken kan worden, worsten grif aftrek vinden en koortjes kerstliederen zingen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Salzburg is al eeuwenlang een aartsbisschopdom en dat is te merken. Het kleine, sfeervolle centrum staat vol met kerken. De Dom is het praalstuk van de stad, maar ook de St. Peter en de Franziskanerkerk zijn een bezoek waard. Naast de St. Peter ligt in een stille hoek het oude, zeer mooi aangelegde kerkhof. Pal naast het kerkhof liggen eeuwenoude catacomben, maar laat de euro die het kost om binnen te komen maar in de zak: er is vrijwel niets te zien. Het fort Hohensalzburg torent boven de stad uit. De vesting ziet er nog altijd imponerend uit. Eeuwenlang was het de plek waar de aartsbisschoppen van Salzburg menig beleg weerstonden. Vanuit het oude centrum, achter de St. Peter, loopt er een kabelbaan naar het fort, maar de wandeling erheen is goed te doen en je kan op diverse punten mooi uitkijken over vallei en stad. Bovendien loopt de route langs het oude klooster Stift Nonnberg. De oude kerk bij het klooster is een bezoek waard. Via het klooster komt men bij het fort, de grootste geheel bewaard gebleven burcht van centraal Europa. De entree kost 7 euro, maar daarvoor krijg je ook een gratis rondleiding door de prachtige zalen van het fort. Vanuit Hohensalzburg kan men doorlopen over de Mönchberg voor een wandeling en op diverse plekken weer afdalen naar het oude centrum. Als men goed kijkt is op de gevels van veel gebouwen te zien dat ze in de originele staat gerestaureerd zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zo'n 40 procent van de stad vernield of ernstig beschadigd. Vrijwel alles is weer in de oude glorie opgebouwd en sinds 1997 staat het oude gedeelte van de stad dan ook op de lijst van cultureel erfgoed van de Verenigde Naties.

MOZART

Wolfgang Amadeus Mozart werd in Salzburg geboren, en dat willen de huidige inwoners van de stad laten zien ook. Mozart is overal. Als de bezoeker al niet zijn muziek hoort tijdens de wandeling door de stad, dan komt men hem wel tegen in de talloze cadeauwinkels waar allerlei snuisterijen zijn naam dragen. Mozart werd in 1756 geboren in het centrum van de stad en het huis waar zijn wieg stond is nu een museum met originele muziekinstrumenten en meubels van het gezin Mozart.

KOFFIE EN TAART

Het traditionele Oostenrijkse koffiehuis is ook te vinden in Salzburg. De meest plezierige is het 90-jaar oude Café Bazar op de Schwarzstrasse nabij de rivier Salzach en het oude hotel Sacher. Men kan er uren blijven zitten en de gratis verkrijgbare kranten lezen zonder dat obers constant komen vragen of je nog iets wil gebruiken. Slecht voor de lijn is het wel, daar moeilijk weerstand is te bieden aan de stukken taart die door een speciale `taartverkoopster' worden verkocht. Andere beroemde koffiehuizen zijn Tomaselli en Fürst in het oude centrum. De eerste is het oudste in Oostenrijk en Mozart zelf zou er nog koffie hebben gedronken. Het is echter zeer toeristisch en het is moeilijk een zitplaats te vinden. Fürst is ook een favoriet onder de toeristenbussen daar het verbonden is met de zeer populaire Mozartkugel. Deze ronde chocolade bal (kogel) met een vulling van marsepein ziet men overal in Oostenrijk, maar werd oorspronkelijk ontworpen in Salzburg door Paul Fürst. Nabij het koffiehuis staat konditorei Fürst waar men nog handgemaakte Mozartkugeln kan kopen.

ETEN

De menu's van de restaurants staan vol traditionele streekgerechten. Restaurant Goldener Hirsch op de Gertreidegasse is een simpele, sfeervolle en betaalbare plek om de vleesgerechten te proberen. In dezelfde straat ligt de Blaue Gans dat bekend staat op de traditionele gerechten. Naast het Festhaus, op de Bürgerspitalgasse, ligt Alt Saltzburg. Het eten is excellent en traditioneel en de omgeving ouderwets, maar de prijzen zijn daarentegen van deze tijd. Voor diegenen die geen zin hebben in vlees of goulash: er is een verbazingwekkend groot aantal Chinese restaurants in de stad.

OVERNACHTEN

Salzburg heeft veel hotels. Het is aan te raden te logeren aan de zuidkant van de rivier de Salzach, die recht door het oude centrum loopt. De afstanden in Salzburg zijn klein en een verblijf in het centrum van de oude stad is wel sfeervol, maar ook een stuk duurder.

HOE ER TE KOMEN?

Je kunt in de auto stappen en negen uur reizen. Ook kun je dagelijks met de trein. Deze reis, met ten minste één overstap, duurt ook al snel een uur of negen. De snelste en duurste route is via de lucht. KLM vliegt vrijwel dagelijks – via partner Air Alps – met comfortabele propellorvliegtuigen in anderhalf uur van Schiphol naar Salzburg.

    • Heleen de Graaf