Zionisme 2

Met enige vertraging heb ik de kritiek van Bas Blokker op Peter Edels De Schaduw van de Ster gelezen (Boeken, 27.12.02) en gemerkt dat ik daarin word vermeld als een van Edels `verkeerde bronnen'.

Die conclusie trekt hij niet door te citeren uit een van de veertien boeken die ik tot nu geschreven heb over Arabische cultuur en politiek, maar door te vertellen dat ik `met Palestijnse verzetsstrijders meetrok toen zij eind jaren zestig de Israëliërs aanvielen.' Hij vergeet er wel bij te zeggen dat ik dit deed als cameraman, bij het draaien van een documentaire.

Verder word ik omschreven als : `[...] een Belg die meent dat hij de reïncarnatie is van een Indiase grootmogol uit de zestiende eeuw [...]'. Ik heb inderdaad een boekje geschreven waarin ik ironiseer over het geloof in reïncarnatie, en van de gelegenheid gebruik maak om wat over grootmogol Akbar te schrijven. Reïncarnatie is aan mij als atheïst niet besteed. Maar die ironie merkt Blokker niet. Sommige critici maken er zich nogal snel van af door enkele verdachtmakingen uit hun mouw te schudden, in plaats van hun gelijk met citaten te bewijzen.

    • Lucas Catherine