Zeven jaar dromen

Het aantal jaren dat je in je leven slaapt is groot. Iedere keer ben je ongeveer 8 van de 24 uur onder zeil.

Dat betekent dat je wel bijna dertig jaar hebt geslapen, als je 90 jaar oud wordt. Een vierde deel van die dertig jaar heb je gedroomd. Ruim zeven jaar dromen, stel je voor, wat daar allemaal in kan gebeuren.

Als je kind bent, slaap je veel langer dan grote mensen. Dat is ook nodig want je moet er nog van groeien. Dat lijkt misschien een smoesje van je ouders maar het is echt waar dat de hersenen 's nachts een speciale stof maken die groeihormoon heet. En dat hormoon zorgt ervoor dat je botten langer worden en je spieren sterker. Ook de hersenen zelf ontwikkelen zich dan nog steeds. En dat gaat wel door tot je achttiende jaar. Slapen is dus echt heel belangrijk. Maar het is toch nog niet duidelijk waarom je slaperig wordt en waarom het absoluut onmogelijk is om wakker te blijven.

Het komt echt niet alleen omdat het 's avonds donker wordt; hoewel de afwezigheid van zonlicht wel heel veel te maken heeft met de behoefte aan rust die dan ontstaat. Bloemen sluiten dan vaak hun knoppen. Maar er zijn dieren die 's nachts juist actief worden en daarom nachtdieren worden genoemd.

Slapen, waken en dromen zijn dus interessante verschijnselen waarover veel vragen kunnen worden gesteld en nog lang niet alle antwoorden kunnen worden gegeven.

Bedtijd, ogen dicht, soms een paar keer geeuwen, lekker ontspannen en steeds rustiger ademen. Je wordt dan vanzelf doezelig (bijna in slaap) en glijdt langzaam weg (sluimeren), binnen een half uur. Je merkt niet eens dat je moeder je nog even instopt. Slapen moet. Maar het is niet bekend waarom mensen iedere nacht ongeveer twee uur dromen. Het is met andere woorden nog steeds een raadsel waarom de slaap uit twee onderdelen bestaat: uit, zeg maar gewone slaap, en uit droomslaap.

Een Duitse psychiater ontdekte omstreeks 1930 als eerste dat de hersenen ook tijdens de slaap erg actief zijn, en niet muisstil, zoals de mensen dachten. Die psychiater ontdekte dat er die verschillende slaaptoestanden zijn, zoals doezelen, sluimeren en diepe slaap, Al die slaapsoorten vertonen een heel eigen patroon. De eerst slaap is de diepe slaap en het is de echte uitrustslaap. De droomslaap komt pas hierna. Maar die werd veel later in Amerika ontdekt: in 1953 en 1956, en dat is een heel ander verhaal.

    • H.A.C. Kamphuisen