Zendeling Baan in Nigeria vermoord

De 32-jarige Nederlandse zendeling Jan Peter Baan is deze week in Nigeria doodgeschoten. Dat heeft de Zending van de Gereformeerde Gemeenten (ZGG) in Woerden bekendgemaakt. Jan Peter was een zoon van Jan Baan, een van de oprichters van het IT-bedrijf Baan. Baan was docent aan een school voor zending- en evangelisatie op het Nigeriaanse platteland. In de nacht van woensdag op donderdag drongen twee inbrekers zijn huis in Onuenyimu binnen. Toen hij poolshoogte kwam nemen, loste een van de inbrekers een schot. Baan was waarschijnlijk op slag dood.

Volgens een woordvoerder van ZGG stond het Nigeriaanse platteland als veilig bekend. Speciale veiligheidsmaatregelen, zoals traliewerk, waren dan ook niet genomen. ,,Alles duidt erop dat de overvallers niet de bedoeling hadden iemand te vermoorden. Er is één schot gelost, waarschijnlijk als waarschuwing. En dat was fataal.''

De familie van de doodgeschoten Baan zal zo snel mogelijk naar Nederland vliegen. Ook leden van het Nigeriaanse zendingsteam komen over voor de begrafenis in Nederland.

Softwarebedrijf Baan Company ging in 1995 met groot succes naar de beurs maar klapte in 1998 in elkaar door dubieuze financiële verslaglegging. Uiteindelijk werd de onderneming in 2000 verkocht aan een Brits industrieel bedrijf.

Het geld dat de broers Jan en Paul Baan verdienden, een kleine 1 miljard euro, werd ondergebracht in de stichting Oikonomos, een liefdadigheidsinstelling om ontwikkelingssamenwerking en technologieprojecten te steunen. Ook het zendingswerk van ZGG werd door Oikomonos ondersteund. De vermoorde Jan Peter Baan heeft deze stichting tot in 2001 geleid.