Winst bij webwinkel Amazon na acties

De Amerikaanse internetwinkel Amazon heeft voor de tweede keer in zijn bestaan een kwartaalwinst geboekt. Het wist de goede cijfers te behalen dankzij flinke kortingen en speciale acties.

Het bedrijf uit Seattle wist in het vierde kwartaal van 2002 een winst te boeken van 2,7 miljoen dollar (2,5 miljoen euro) vergeleken met een winst van 5 miljoen dollar in dezelfde periode in 2001. De winst mag dan gedaald zijn, het resultaat was nog altijd beter dan analisten hadden verwacht. Bovendien was het pas het tweede winstgevende kwartaal in de geschiedenis van het bedrijf dat in 1994 werd opgericht en in 1997 de gang naar de Amerikaanse beursvloer maakte. Amazon zei dat de winst lager was uitgevallen door de effecten van valuta`s, met name de euro. Het vierde kwartaal is het beste deel van het jaar voor de internetwinkel omdat er rond de feestdagen veel meer gekocht wordt.

Over het hele jaar wist de online verkoper van boeken, cd's en kleren nog geen positief resultaat te boeken. Het verloor in 2002 149 miljoen dollar, minder dan het verlies van 567 miljoen in 2001.

De positieve cijfers in het vierde kwartaal - de omzet steeg met 300 miljoen naar 1,4 miljard dollar - waren vooral het gevolg van acties zoals de gratis verzending van alle gekochte goederen boven de 25 dollar. Deze actie kostte het bedrijf 30 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 2002, maar bracht zoveel extra orders binnen dat het de extra kosten meer dan waard was. Amazon-topman Jeff Bezos zei dan ook dan de actie door zou gaan. ,,Het is op de lange termijn de juiste investering'', aldus Bezos. De actie kost het bedrijf dit jaar waarschijnlijk meer dan 100 miljoen dollar.

Ondanks de wereldwijd stagnerende economische groei verwacht de internetwinkel dat de omzet, die in 2002 uitkwam op 3,9 miljard dollar, dit jaar met 15 procent zal stijgen. Dit is hoger dan eerdere prognoses van het bedrijf waarbij de groei slechts op 10 procent werd geschat.

De verwachtingen voor de winst zijn ook hooggespannen. In het huidige kwartaal denkt Amazon een winst te boeken van tussen de 5 en 20 miljoen dollar terwijl het over het hele jaar verwacht 115 miljoen dollar netto te verdienen.