VVD veruit populairst bij `expats'

De VVD heeft, net als bij de verkiezingen van vorig jaar mei, de meeste stemmen gekregen bij de parlementsverkiezingen van woensdag onder Nederlanders in het buitenland.

Dat maakte het bureau verkiezingen van de gemeente Den Haag vanmorgen bekend.

Ongeveer 88 procent van de stemgerechtigde kiezers in het buitenland bracht in de afgelopen weken zijn stem per brief uit. Er werden in totaal 25.644 geldige stemmen geteld. Ruim 30 procent (7445 stemmen) koos voor de VVD. Het CDA werd tweede met 4399 stemmen. De PvdA kreeg 3560 stemmen.

Een aantal in Suriname woonachtige Nederlanders heeft overigens geen stembiljet ontvangen. Het is nog niet bekend om hoeveel van de in het totaal 15.000 stemgerechtigden in Suriname het gaat. Ook op Curacao en Aruba ging het mis met het versturen van stembiljetten. Daarbij ging het om enkele tientallen stembiljetten die de geadresseerden op de eilanden niet hebben bereikt.

Op de Antillen en Aruba gingen de stembussen een uur te vroeg dicht, om 20.00 uur Nederlandse tijd. Volgens de Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad was dat waarschijnlijk het gevolg van een fout in Den Haag.

Het hoofdstembureau Den Haag stelt de juiste beslissing te hebben genomen om zestig Nederlandse kiezers op de Antillen uiteindelijk niet te laten stemmen. Omdat zowel de registratie als de verzending van stembiljetten te laat waren,, hadden zij niet tijdig een stemkaart. De Kiesraad vroeg daarop of zij dan per fax of e-mail mochten stemmen via een blanco briefstembewijs.

Het hoofdstembureau weigerde dat met het oog op mogelijke fraude daarmee.