Vijfde Europese titel kunstrijden voor Sloetskaja

De Russin Irina Sloetskaja is in het Zweedse Malmö voor de vijfde maal Europees kampioene kunstrijden geworden. De 23-jarige wereldkampioene verwees gisteravond in de kür de leidende Jelena Sokolova naar de tweede plaats. Achter beide Russinnen moest de Hongaarse Julia Sebestien genoegen nemen met de bronzen medaille.

Sloetskaja, die op de tweede plaats stond na de kwalificaties en de korte kür achter de bij de Europese titelsrijd debuterende Sokolova, zag weliswaar een drievoudige saltsjov de mist ingaan door een val, maar overtuigde de jury toch van haar reeds lang bekende klasse. De zilveren medaillewinnares van de Olympische Spelen van vorig jaar in Salt Lake City werd eerder Europees kampioene in 1996, 1997, 2000 en 2001.

Met haar vijfde titel evenaarde Sloetskaja de Française Surya Bonaly, die het kunstrijden in het begin van de jaren negentig in Europa domineerde. De Noorse Sonja Henie en de Duitse Katarina Witt zijn recordhoudsters met ieder zes Europese titels.

De Russische titelverdedigster Maria Boetirskaja ontbrak in Malmö. Ze is gestopt met de wedstrijdsport. Europees kampioene Sloetskaja verdedigt in de laatste week van maart haar wereldtitel in de Amerikaanse hoofdstad Washington. (DPA)