Troepen desnoods `maanden' paraat

De Russische militaire inlichtingendienst GROe zei het afgelopen week zeker te weten: de Verenigde Staten zullen halverwege februari, over drie weken, Irak binnenvallen. Maar dat lijkt misschien een al te strak schema. De benodigde Amerikaanse en Britse troepen en het materieel zijn immers nog lang niet allemaal in de regio opgesteld en er zijn nog heel wat barrières te nemen.

Generaal Richard Myers, de hoogste Amerikaanse militair, zei gisteren dat men ook helemaal niet zo'n haast hóeft te maken, omdat de aangevoerde eenheden lange tijd ,,scherp'' blijven. Desnoods ,,maandenlang''.

De meer dan 100.000 Amerikaanse manschappen die hun marsorders hebben ontvangen, of soms alleen nog maar de aankondiging daarvan, zijn nog lang niet paraat in de Golf. Vanuit Duitsland en de VS moeten nog scheepsladingen zwaar materieel worden aangevoerd. Het laden van de snelle transportschepen duurt minstens vier dagen, het bereiken van de Golf minimaal anderhalve week. En daarna zou het materieel nog naar het `front' moeten rijden. Er gaan dus al snel drie weken overheen voordat het materieel ter plaatse is.

Voor de grondtroepen geldt iets dergelijks: varen naar de Golf, daar de kampementen opslaan en vervolgens nog hard trainen. Van het Britse troepencontingent van een totaal van 26.000 man dat naar de regio wordt gestuurd, wordt verwacht dat de eerste eenheden pas in de tweede helft van februari in Koeweit paraat zijn.

Verder heeft Turkije zich afkerig getoond van het verschaffen van bivak voor grote aantallen Amerikaanse soldaten. Saoedi-Arabië is volgens uitspraken van zijn leiders nog altijd niet enthousiast om Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vanaf bases in het land te laten deelnemen aan een offensief tegen Irak. En de NAVO heeft een besluit over steun uitgesteld.

Er is nóg een complicerende factor bij de opbouw in de Golf: het recent opgeflakkerde conflict met Noord-Korea. Het tegelijkertijd uitvechten van twee oorlogen, één offensieve tegen Irak en een defensieve tegen Noord-Korea dat, misbruik makend van de Amerikaanse concentratie op Irak, naar het zuiden trekt, geeft het Pentagon logistieke hoofdbrekens, met name op het gebied van luchttransport.

Bij ieder conflictscenario zijn, zowel voor Irak als voor een crisis op het Koreaanse schiereiland, is de transportvloot hard nodig. Nieuwe toestellen zijn intussen besteld, precies om dit soort problemen tegen te gaan, maar die moeten nog worden gebouwd.

Generaal Richard Myers heeft duidelijk gemaakt weinig haast te hebben, als de troepen eenmaal paraat zijn. Het duurt ,,maanden'' voordat de parate troepen in de Golf zouden moeten worden afgelost door verse eenheden uit de VS en Europa.

Ook de naderende zomerhitte zou daarbij volgens hem weinig roet in het eten kunnen gooien. Dan vechten we wel 's nachts, zei Myers, dan is het koeler. Dankzij nachtzichtapparatuur ,,hebben we een geweldig overwicht''.

    • Menno Steketee