`Terroristen' gearresteerd in Spanje en Italië

Zeker 19 personen zijn vanochtend vroeg gearresteerd bij een grootscheepse politieactie in de Spaanse provincies Barcelona en Girona, gericht tegen het Al Qaeda-netwerk van Osama Bin Laden. Volgens politieverklaringen zou het gaan om immigranten met een vaste verblijfsvergunningen die voorheen een training zouden hebben gehad in de opleidingskampen van Al Qaeda. De arrestanten zouden fungeren als een slapende cel.

In de noord-Italiaanse stad Rovigo heeft de politie gisteren bij een routinecontrole vijf Marokkanen opgepakt die bezig zouden zijn geweest met het voorbereiden van terreuracties. Ze hadden een kilo explosieven in hun bezit en een landkaart waarop de NAVO-basis in Verona was omcirkeld. Onder hen was een van de religieuze leiders van de moslimgemeenschap in Rovigo. De Italiaanse autoriteiten hebben onmiddellijk de bewaking van mogelijke militaire en toeristische doelen versterkt.

De Spaanse politieactie begon vanochtend vroeg met invallen in een vijftiental woningen en bedrijven door een politiemacht van vijftig agenten. De betrokken politiediensten zouden hebben samengewerkt met Britse en Franse inlichtingendiensten voor het vergaren van materiaal. Tien van de arrestanten zijn inmiddels overgebracht naar Madrid om te worden voorgeleid. Het onderzoek naar de activiteiten van Al Qaeda in Spanje wordt gecoördineerd door `superrechter' Baltasar Garzón.

Sinds de aanslagen van de elfde september bestaat het vermoeden dat Spanje een van de belangrijkste uitvalsbases in Europa is van het Al Qaeda-netwerk. Mohammed Atta, een van de piloten die de aanslag in New York coördineerde, had enkele weken voor de actie een bespreking in het Spaanse Taragona. Vorig jaar arresteerde de Spaanse politie al 22 personen die worden verdacht tot het netwerk van Bin Laden in Spanje te behoren.

In Spanje bestaat bijzondere aandacht voor het netwerk van Bin Laden vanwege een aantal expliciete opmerkingen in een van zijn video-optredens. Daarin uit de terroristenleider het verlangen om Al-Andalus, het zuiden van Spanje, weer terug te winnen voor de moslims. Grote delen van Spanje waren eeuwenlang in handen van de moslimbevolking voordat de katholieke koningen eind vijftiende eeuw de moren het land uitzetten.