Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportages uit Israël over Likudleider Sharon en de leider van de Arbeidspartij, Mitzna. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nederland kiest. Gast is de Amsterdamse burgemeester en beoogd PvdA-premier Job Cohen. Ned.3, 22.20-23.15u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn voormalig minister van Defensie Benk Korthals en voormalig Volumia!-zanger Xander de Buisonjé. RTL4, 22.30-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Tv-show. Aandacht voor een wonderdieet waarmee op basis van een bloedtest een lijst van te vermijden voedingsmiddelen wordt samengesteld. Verder een gesprek met de clowneske Amerikaanse arts Patch Adams die een ziekenhuis wil waar alle patiënten kosteloos worden behandeld. Ned.2, 21.55-22.30u.

Krachtstroom. Gasten zijn de Belgische voorzitter van de Arabisch-Europese Liga Dyab Abu Jahjah en hoofdredacteur van het populaire zakenblad Quote Jort Kelder. Ned.1, 23.55-0.30u.

AMUSEMENT & SPORT

Sportpaleis De Jong. Eerste aflevering van een nieuwe reeks waarin Wilfried de Jong sporters portretteert. Vanavond een reconstructie van een etappe in de Ronde van Italië van 1988 met Erik Breukink en Johan van der Velde. Ned.3, 20.55-21.17u.

R.A.M.: Nacht van het filmfestival Rotterdam. Met o.a. filmcritici, festivaldirecteuren, reportages en films (zie filmselectie). Ned.3, 0.00-7.00u.

Australian Open: Finale dames. Rechtstreekse tennisfinale tussen de zussen Venus en Serena Williams. Ned.2, 3.30-6.00u.

FILM

. Au revoir les enfants (Louis Malle, 1987, Fr.). Zie tv-vooraf. TV5, 18.15-20.00u.

. The Usual Suspects (Bryan Singer, 1995, VS/Duitsl.). Weinig thrillers weten de kijker zo te verrassen als deze misdaadfilm, die van Kevin Spacey een ster zou maken. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Tombstone (George P. Cosmatos, 1993, VS). Western over het gevecht dat Wyatt Earp en Doc Holliday op de OK Corral met het bandietengespuis leverden is een orgie van explosies, zonsondergangen, verkeerd begrepen romantische clichés en visuele wansmaak. RTL5, 20.30-22.55u., met reclame.

. Blind Date (Blake Edwards, 1987, VS). Hilarisch satirische komedie met een voor Edwards-aanhangers onweerstaanbaar geestige mengeling van hoogstaande slapstick en subtiliteiten. `Blind date' Kim Basinger van workaholic Bruce Willis laat zich, na een glaasje champagne tijdens een chique zakendiner, niet meer storen door welke vorm van decorum dan ook. VRT, 21.45-23.19u.

. Starman (John Carpenter, 1984, VS). Romantische sciencefictionkomedie waarin Karen Allen een buitenaards wezen ontmoet dat de vorm heeft aangenomen van haar overleden man. De VS doorkruisend leert de vreemdeling houden van het onvolmaakte mensenras, dat hem sympathieker is dan zijn perfecte soortgenoten. Net5, 22.25-0.20u.

This world, then the fireworks (Michael Oblowitz, 1997, VS). Film noir met een schmierende Billy Zane en Gina Gershon. Verfilming van verhaal van pulpschrijver Jim Thompson. Canvas, 23.35-1.15u.

. Frenzy (Alfred Hitchcock, 1972, Engeland). Thriller over The Neckie Killer, de seriemoordenaar die Londense vrouwen wurgde met een das. Jon Finch wordt ten onrechte als verdachte gearresteerd. Net5, 0.20-2.30u., met reclame.

. Wild bees/Divoké vcely (Bohdan Sláma, 2001, Tsjechië). Geprogrammeerd i.h.k.v. de Nacht van het Filmfestival Rotterdam. Deze bitterzoete hommage aan het filmelan uit de `Praagse lente' portretteert de inwoners van een klein dorpje in Moravië. Ned.3, 0.20-1.53u.

. Bad company/Mabudachi (Tomoyuki Furumaya, 2001, Japan). Het Japanse schoolsysteem dient als metafoor voor een in rituelen verstikte maatschappij die tot in z'n pijnlijkste finesses wordt ontleed. Ned.3, 2.30-4.08u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van hoofdconservator John Sillevis van het Gemeentemuseum in Den Haag besprekingen van de roman Onder order van de Amerikaanse schrijver Michael Tolkin en de film Gangs of New York van Martin Scorsese. In het tweede uur dichter Hans Groenewegen over het schilderij van Max Beckmann Selbstbildnis mit Horn uit 1938. 747AM, 22.02-24.00u.