Ruige en onmatig energieke garageblues

Normaal gesproken zijn The Immortal Lee County Killers niet dol op toegiften. Dat ze dinsdagavond in de radioshow van de legendarische Britse dj John Peel een nummer extra speelden mag op zich al in de krant, maar gisteren in Groningen was er geen houden aan en speelde het duo uit Lee County, Alabama na de aftocht nog een handvol liedjes.

Nu spelen zanger, gitarist en mondharmonicaspeler Chetley `El Cheetah' Weiss en drummer J.R.R. Token toch al uitstekende muziek voor deze zompige rockkelder: ruige garageblues waar de maatstrepen minder tellen dan de soms onmatige energie.

Op de nieuwe cd Love Is A Charm Of Powerful Trouble blijkt dat de groep qua intensiteit weliswaar niet kan tippen aan de pakweg 75 jaar oudere gospelblues van een Blind Willie Johnson, die toch een stuk genuanceerder te werk ging. Maar als we de groep plaatsen naast een recente, qua bezetting (drums, gitaar en amper meer) vergelijkbare, maar veel meer gehypte band als The White Stripes, blijkt dat The Immortal Lee County Killers uitstekend overeind blijven, zeker live. Als zanger doet Weiss niet veel meer dan welluidend schreeuwen, maar in zijn gitaarspel tuimelen de noten en decibellen over elkaar heen in een orgie van heftig vervormd geluid.

Als Weiss de `bottleneck' ter hand neemt, is er al helemaal reden tot vreugde, want hij beheerst de met de oude blues versmolten kunst van de verbogen noten tot in de puntjes. Hij moet er wel zijn gitaar voor verstemmen, maar in die pauzes komt het verborgen talent van drummer Token naar voren: zijn spraakwatervallen richting publiek houden het midden tussen een conference en een preek van zo'n dominee uit het werk van William Faulkner, de schrijver die als geen ander de groteske mythische kanten van het zuiden van de Verenigde Staten heeft gevangen. Als soundtrack bij diens boeken bewijst de muziek van The Immortal Lee County Killers in ieder geval uitstekende diensten.

Concert: The Immortal Lee County Killers. Gehoord: 23/1, Vera Groningen. Herhaling: 24/1, Club Moira Utrecht.

    • Jacob Haagsma