Ramones Tribute

Een tribute-cd voor de Ramones is per definitie een hachelijke onderneming. Geen punkband definieerde zo scherp hoe de eigen nummers gespeeld dienden te worden, recht vooruit en zonder franje.

Nu de dood van Joey en Dee Dee het einde van de Ramones onomkeerbaar heeft gemaakt, werd een indrukwekkende club rockhelden bereid gevonden om een muzikaal eerbetoon te brengen. Dat de verzamelde coverversies van sterren als U2, Metallica, Pearl Jam's Eddie Vedder en de Red Hot Chili Peppers bij elkaar zo'n afwisselend album opleveren, pleit voor de kracht van de popliedjes die onder de gitaarmuur van de Ramones schuil gingen.

Neo-punkbands Green Day, Rancid en Offspring maken het zich gemakkelijk door korte en snelle nummers in hun eigen stijl te spelen, waarmee ze automatisch dicht bij het voorbeeld van de Ramones uitkomen. Moeizamer wordt het wanneer rockdiva's Bono en Vedder hun intens persoonlijke bezieling aan het Ramones-simplisme toevoegen, of als Marilyn Manson een quasi-grimmig sfeertje kweekt in het van oorsprong nogal komische The KKK took my baby away.

Tom Waits verandert Judie is a punk in rammelende vuilnisbakkenblues en The Pretenders slagen er zowaar in om van Something to believe in een soulsong te maken. Het mooiste compliment aan het tijdloze Ramones-repertoire komt van de Red Hot Chili Peppers, die Havana affair in hun onmiskenbaar eigen stijl spelen, maar die het cartooneske aspect van Joey Ramone als protestzanger tegen Amerikaans imperialisme op een onderkoelde manier uitvergroten. De Ramones kun je pas werkelijk serieus nemen als je er ook de humor van inziet.

We're A Happy Family: A Tribute To Ramones (Columbia 0121982)

    • Jan Vollaard