Palestijnen doden drie Israëliërs

Drie Israëlische soldaten zijn gisteravond nabij Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever in een Palestijnse hinderlaag gevallen en gedood. De moslim-extremistische organisatie Hamas heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de aanval, die in Israël enkele dagen voor de algemene verkiezingen van 28 januari hard is aangekomen. De twee Palestijnse strijders gingen er met wapens van de soldaten vandoor. Het Israëlische leger heeft gisteravond een grote achtervolgingsactie ingezet en een groot gebied rond Hebron een uitgaansverbod opgelegd.

De Israëlische media oefenen vandaag buitengewoon felle kritiek uit op de legerleiding. Het wordt de legertop bijzonder kwalijk genomen dat de drie soldaten te voet moesten patrouilleren omdat er geen tegen kogels beschermde jeep beschikbaar was. De afgelopen twee maanden zijn 22 Israëliërs, het merendeel soldaten die joodse kolonisten beschermen, bij Palestijnse aanslagen in en nabij Hebron gedood.

De Palestijnse aanval had plaats kort voor vandaag in Kairo onder Egyptes auspiciën besprekingen zouden beginnen tussen verschillende Palestijnse organisaties om tot een staakt-het-vuren met Israël te komen. Woordvoerders van Hamas en de met Yasser Arafats Al-Fatah verbonden Aqsa-brigades kondigden gisteren echter al aan dat hun bewegingen de gewapende strijd zullen voortzetten.

Israëlische troepen, gesteund door tanks en helikopters hebben vannacht een inval gedaan in Gaza. Volgens Palestijnse bronnen doorboorde een vanuit helikopters afgevuurde raket het dak van de kapel in het Ahli ziekenhuis in Gaza. Volgens Israël werd een werkplaats voor het maken van mortieren opgeblazen. Een aantal Palestijnen werd voor ondervraging gearresteerd. Ook werd het huis van een twee jaar geleden gedode Palestijnse terrorist verwoest. Zes Palestijnen zouden bij deze Israëlische actie zijn gewond.

Vanmorgen werd de Israëlische stad Sderot vanuit de Gazastrook met enkele raketten bestookt. Een inwoner werd gewond.