Oud-topman Fiat Gianni Agnelli dood

Grootaandeelhouder en ere-president van autoproducent Fiat, Giovanni Agnelli, is vanochtend op 81-jarige leeftijd overleden aan prostaatkanker. Agnelli, ook bekend en geliefd als playboy, stond vijftig jaar aan de leiding van het grootste industriële conglomeraat van Italië.

In heel Italië is met verslagenheid gereageerd. ,,Zijn dood laat een grote leegte achter'', aldus de Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi. ,,Hij wist altijd de belangen van zijn bedrijf te koppelen aan de belangen van het land.''

Met zijn overlijden eindigt een tijdperk, aldus de algemene reactie in de extra journaals waarin vanochtend aandacht werd besteed aan het verscheiden van Agnelli. Volgens velen was de Fiat-baas de laatste echte koning van Italië; leider van een bedrijf dat Italianen de beschikking over de auto gaf en vele mensen, vooral in en om de Noord-Italiaanse stad Turijn, werk heeft geboden. Een man die niet alleen de industriële ontwikkeling van het land mede vorm gaf, maar met zijn succes een rolmodel voor veel Italianen was, en als eigenaar van Juventus en Ferrari een ambassadeur van de Italiaanse stijl van leven in het buitenland.

necrologie: pagina 11