`Oppositie is beter voor PvdA'

De PvdA moet niet gaan regeren. Vanuit de oppositie kan beter worden gewerkt aan politieke vernieuwing en modernisering van de partij. Dat zegt wetenschappelijk medewerker van de PvdA René Cuperus in deze krant. Cuperus is co-auteur van De Kaasstolp aan diggelen, het rapport dat een commissie onder leiding van oud-minister De Boer in september uitbracht over het enorme verlies dat de PvdA bij de verkiezingen op 15 mei 2002 te verwerken kreeg.

,,Als je gaat regeren ben ik bang dat je aandacht totaal wordt opgeslokt. Het zal toch een bezuinigingskabinet worden dat harde maatregelen moet nemen. Dan heb je al je energie nodig voor het bijeenhouden van je achterban'', zegt Cuperus.

Dat PvdA-leider Wouter Bos in de Kamer wil blijven vindt Cuperus goed. ,,Maar ik ben bang dat hij dan al zijn energie moet steken in het steekspel van de coalitie.''

Cuperus bespeurt bij een deel van de oude garde te veel een wil om weer te gaan regeren. ,,Niet iedereen is er van doordrongen dat de PvdA moet vernieuwen. Wouter Bos is dat wel, die beseft volgens mij wel dat de winst kwetsbaar en broos is. Maar op televisie zag ik Klaas de Vries al weer een totaal verkeerde houding aannemen, zo van `we zijn weer helemaal terug'. En dat Peter van Heemst (Kamerlid, red.) nu al zegt dat de PvdA de oude plek in het Kamergebouw terug wil van de LPF, vind ik een verkeerde vorm van revanchisme.''

OPPOSITIE: pagina 3

    • Herman Staal