Macedonische militie bindt na twee dagen alsnog in

In Macedonië hebben gisteren honderden zwaar bewapende paramilitairen na twee dagen een wegblokkade opgeheven. Een confrontatie met de politie werd voorkomen na overleg van hun vertegenwoordigers met de president en de premier van Macedonië.

De rond zevenhonderd rebellen zijn lid van de Leeuwen, een 1200 man sterke militie die twee jaar geleden werd gevormd en bewapend door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Ljube Boškovski, een uitgesproken havik in het toen spelende conflict met Albanese rebellen. De Leeuwen, die speciaal tegen de opstandige Albanezen werden ingezet, werden al snel berucht om de wreedheid die ze bij hun optreden aan de dag legden. Veel leden van de militie zijn criminelen of voormalige criminelen.

Inmiddels is het conflict met de Albanese minderheid, althans formeel, bijgelegd en heeft het nationalistische bewind waarvan Boškovski deel uitmaakte plaatsgemaakt voor een door de sociaal-democraten gedomineerde coalitie, die de Leeuwen wil ontmantelen – dit mede op aandringen van de internationale gemeenschap, die herhaaldelijk tegen het brute optreden van de Leeuwen heeft geprotesteerd.

Woensdag maakten de Leeuwen echter duidelijk daar niets voor te voelen. Met vrachtwagens en jeeps blokeerden ze op twintig kilometer van Skopje de weg naar Blace, op de grens met Kosovo. Toen de regering tweehonde4rd politiemannen stuurde, haalden de Leeuwen uit hun vrachtwagens automatische wapens en anti-tankraketten te voorschijn om duidelijk te maken dat ze zich zouden verdedigen. Een aantal Leeuwen betrok stellingen langs de weg, gewapend met zware machinegeweren. De politie trok zich daarop een paar honderd meter terug.

De Leeuwen weigerden gisteren te praten met minister van Binnenlandse Zaken Hari Kostov – die zich met politiezaken bezighoudt – omdat ze ,,niet gemanipuleerd willen worden''. Die weigering werd niet nader toegelicht.

Hun vertegenwoordigers spraken wel met president Boris Trajkovski en premier Branko Crvenkovski. De Leeuwen eisten achterstallig salaris en hun integratie in de reguliere Macedonische politie. Crvenkovski beloofde gisteren hun eerste eis in te lossen. Een woordvoerder van de Leeuwen zelf meldde dat wordt onderzocht of de helft van de militieleden kan worden ingelijfd bij de politie, na een normale sollicitatie. Maar Crvenkovski kondigde juridische stappen aan tegen ,,de muiters''. ,,Het land heeft zo'n eenheid [als de Leeuwen] niet nodig'', aldus de premier.