KPN eist BTW licentie terug

KPN eist een deel van het bedrag terug dat in 2000 aan de overheid is betaald voor de zogenoemde UMTS-licentie. Het concern wil dit desnoods via de rechter voor elkaar krijgen. Dit heeft een woordvoerder van het bedrijf vanochtend bevestigd.

Volgens KPN heeft de overheid een fout gemaakt bij de afrekening van de vergunning, die het recht geeft om geavanceerde mobiele telefonie aan te bieden (UMTS of 3G). Het telecombedrijf betaalde destijds na een veiling 540 miljoen euro voor de licentie. De BTW die over dat bedrag is betaald (destijds 17,5 procent) mag KPN naar eigen zeggen terugvragen van de Belastingdienst, maar volgens de overheid zit er geen BTW in het licentiebedrag verwerkt en kan er dus ook niets worden teruggevorderd.

Tijdens de UMTS-veiling werden vijf vergunningen verkocht. Als KPN gelijk krijgt van de rechter en de vier andere deelnemers aan de veiling ook naar de rechter stappen, betekent dit een tegenvaller van in totaal 400 miljoen euro voor de overheid.

KPN wil dezelfde stappen zetten in Duitsland, waar het ook een licentie kocht, voor ongeveer 8 miljard euro. Ook Quam, het samenwerkingsverband van het Spaanse Telefónica en het Finse Sonera, en Deutsche Telekom hebben inmiddels aangeklopt bij de Duitse belastingdienst.

Ondernemers betalen en ontvangen tijdens transacties BTW en mogen deze inkomende en uitgaande belastingstromen van elkaar aftrekken. Wat per saldo overblijft, moet worden betaald aan de Belastingdienst. KPN eist nu dat de BTW over de licentie `zichtbaar' wordt gemaakt, zodat deze alsnog kan worden teruggevorderd van de fiscus.

KPN heeft de overheid vorig jaar om een factuur met BTW-specificatie gevraagd. Op 20 oktober antwoordde het ministerie van Economische Zaken dat dit niet mogelijk was omdat de overheid ,,geen btw was verschuldigd''. Volgens een woordvoerder van het ministerie is de overheid niet BTW-plichtig ,,als zij publiekrechtelijk optreedt''. Tijdens de UMTS-veiling was dit het geval.

KPN betoogt dat de overheid op basis van Europese regelgeving wel BTW-plichtig was tijdens de veiling. Volgens die regels is de overheid op een aantal uitzonderingen na niet BTW-plichtig. Telecommunicatie zou één van die uitzonderingen zijn.