Kiezer helpt CU-vrouw in Kamer met voorkeurstem

T. Huizinga van de ChristenUnie kan op grond van op haar uitgebrachte voorkeurstemmen haar partijgenoot L. van Dijke alsnog verdringen uit de Tweede Kamer. Uit informele tellingen van de ChristenUnie blijkt dat Huizinga voldoende stemmen heeft getrokken om de plaats van Van Dijke in te nemen, zo heeft de laatste vanmorgen bevestigd.

Huizinga beraadt zich nog op de vraag of ze de haar toekomende zetel inderdaad zal innemen. Van Dijke was zelf jarenlang fractievoorzitter van de Reformatorische Politieke Federatie voor deze met het Gereformeerd Politiek Verbond opging in de ChristenUnie. Ook Huizinga is afkomstig uit de RPF. Ze moet begin volgende week laten weten of ze haar zetel aanvaardt. Pas maandag wordt de officiële uitslag van de verkiezingen verwacht. De ChristenUnie behaalde drie zetels, een minder dan in mei en twee minder dan de twee fusiepartijen in 1998 nog op eigen kracht wisten te behalen.

Het zou de tweede keer zijn dat Huizinga een prominent partijgenoot passeert. Bij de vorige verkiezingen stond zij op de zevende plaats van de kandidatenlijst. Ze trok toen 19.797 voorkeurstemmen, haalde Kamerlid Van Middelkoop in en betrad als eerste vrouw voor de ChristenUnie de Kamer. Een CU-woordvoerder liet vanmorgen weten dat de partij de wens van de kiezer zal respecteren.

Voorkeurstemmen kunnen ook de lijstduwer van de LPF, demissionair minister Nawijn (Vreemdelingenzaken), alsnog de Kamer inhelpen. Hij gaf op de verkiezingsavond aan dat hij bereid is een zetel te aanvaarden als voldoende kiezers op hem stemden. Op zijn eigen verzoek was hij door de partij op de 32-ste plaats gezet, nadat hij had afgezien van de rol van lijsttrekker.

Pas maandag zal blijken of ook andere kandidaten met voorkeurstemmen in de Kamer komen. Bij de VVD heeft bij voorbeeld A. Van Schijndel, nummer 40 op de lijst, veel geld en moeite in een persoonlijke campagne gestopt.