Invoer tarwe bij exporteur Australië

In de Australische stad Brisbane is deze week een schip aangekomen met 150 ton tarwe uit Groot-Brittannië. Australië, na de Verenigde Staten en Canada de grootste tarwe-exporteur ter wereld, is momenteel gedwongen tarwe in te voeren wegens de ergste droogte in een eeuw.

De tarweoogst van het afgelopen winterseizoen slonk tot tien miljoen ton, veertien miljoen ton minder dan die van een jaar eerder.

Het was ook het eerst in honderd jaar dat Britse tarwe in Australië aankwam. Dat wordt in Australië als een historische ommekeer gezien. Vroeger werd de kolonie Australië door de koloniale bazen als een Engelse graanschuur beschouwd.

De Britse tarwe zal worden gebruikt als kippenvoer. In de komende maanden zal nog eens 300 ton Britse tarwe worden ingevoerd, zegt woordvoerder Carson Creagh van de Australische quarantainedienst AQIS. Er is ook Amerikaanse maïs ingvoerd als kippenvoer.

Australische boeren hebben zich ongerust getoond over de importen, wegens het risico van gelijktijdige invoer van plantenziekten en bacteriën. ,,De gevaren zijn groot, vooral daar waar tarwe en maïs voor diervoer wordt gebruikt. De invoer is echter aan zeer strikte eisen gebonden'', aldus de woordvoerder

Creagh zegt dat er sinds november geen nieuwe aanvragen voor verdere invoer zijn binnengekomen. Kennelijk verwachten Australische graanhandelaren een spoedig einde aan de droogte, die samenhangt met het klimaatfenomeen El Niño in de zuidelijke Stille Oceaan. De Australische vice-premier John Anderson waarschuwde de agrarische sector vandaag echter voor aanhoudend droog weer in de komende twee jaar. ,,De meteorologen houden daar ernstig rekening mee'', aldus Anderson.

    • Hans van Kregten