Hakkinen op rally-avontuur bij Finse poolcirkel

Tweevoudig wereldkampioen Formule I Mika Hakkinen debuteert vandaag als rallyrijder. De Fin die eind 2001 na 161 Grote Prijzen zijn carrière beëindigde, is een van de deelnemers aan de Arctic Lapland Rally. Het betreft een tweedaagse internationale wedstrijd die meetelt voor het Fins rallykampioenschap.

Het is niet helemaal een nieuwe ervaring voor `de vliegende Fin': als tiener deed hij mee aan rally's. De 34-jarige Hakkinen koos destijds voor `eenzitters', omdat er in die categorie aanzienlijk minder Finse wereldkampioenen waren.

Anders dan in de Formule I heeft Hakkinen nu een passagier, navigator Arto Kapanen. Die zit tijdens de race met het routeboek op schoot en vertelt Hakkinen exact wanneer er bochten en andere hindernissen opdoemen.

,,Het grootste verschil met de Formule I is dat er nu iemand naast je zit die zegt wat je moet doen'', zei Hakkinen tegen een verslaggever van het persbureau AP in Rovaniemi, een Finse plaats ten zuiden van de poolcirkel. Daar trof hij ook andere voormalige Formule I-coureurs, onder wie Keke Rosberg (tevens zijn manager) en JJ Lehto. Ook de wagens waarmee wordt gereden verschillen aanzienlijk van de aerodynamische Formule I-wagens: turbomotoren met een inhoud van twee liter en een vermogen van tegen de 300 paardekrachten. De Mercedes-McLaren waarmee Hakkinen in 1998 en '99 wereldkampioen werd, was voorzien van een drie-litermotor en beschikte over een slordige 800 pk.

Hakkinen heeft negen trainingsdagen op een bevroren meer achter de rug. ,,Met een rallywagen glijd je de hele tijd en daardoor ga je op een andere manier de bochten in. De stuurtechniek verschilt enorm met die in de Formule I. Maar in beide gevallen is het moeilijk omdat je de limiet opzoekt.''

Hakkinen zit nu achter het stuur van een Mitsubishi Lancer WRC2 en hoopt daarmee alle 732 kilometers van de rally af te leggen op de besneeuwde wegen in het noorden van Finland. De opgetelde tijden van vijftien proeven (over 257 kilometer), bepalen wie de winnaar is. De beste Finse rallyrijders ontbreken in Lapland. Die zijn vandaag in Hakkinens woonplaats Monaco aan de Rally van Monte Carlo begonnen. De Finse wereldkampioen Marcus Grönholm ging daar vanochtend na de tweede proef aan de leiding.

De rally bij de poolcirkel heeft één voordeel ten opzichte van de Formule I: sneeuwwallen zorgen er bij uitglijders voor dat de wagens op de weg blijven.