Groeiend verzet tegen houding VS

In Duitsland en Frankrijk is verontwaardigd gereageerd op uitlatingen van de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld. Hij zei over de weerstand in Europa tegen een eventuele oorlog tegen Irak dat Duitsland en Frankrijk voor hem niet ,,het nieuwe Europa'' vertegenwoordigen, maar ,,het oude Europa''. In beide landen is dit opgevat als provocatie.

Rumsfeld zei woensdag dat Duitsland en Frankrijk met hun oppositie tegen een oorlog ,,een probleem'' vormen. Hij vestigde zijn hoop op ,,het nieuwe Europa'', bestaande uit ,,een groot aantal andere landen dat het niet met Frankrijk en Duitsland eens is, maar met de Verenigde Staten''. Hij wees erop dat het zwaartepunt in de NAVO door de nieuwe lidstaten naar het oosten is verschoven.

Bondskanselier Schröder en de Franse president Chirac, gisteren in Berlijn bijeen, onthielden zich van direct commentaar. Maar de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, zei in reactie op Rumsfelds opmerking: ,,Ik denk niet dat onze houding een probleem is. Het enige antwoord is: kalmeer.'' De Franse minister van Financiën, Francis Mer, zei ,,diep beledigd'' te zijn.

Rumsfeld zei gisteren niet bezorgd te zijn dat de relatie met de Europese bondgenoten was beschadigd. ,,Op mijn leeftijd is `oud' een uiting van genegenheid'', aldus de 70-jarige Rumsfeld.

hoofdartikel: pagina 7

www.nrc.nl/doc: volledige tekst uitspraken Rumsfeld