Gele rijst van tante Ina

Gele rijst ofwel nasi koening wordt in Indische kringen voor speciale gelegenheden gekookt: mooi om te zien en rijk aan smaken. Traditioneel wordt er een vastomlijnde sortering gerechten en condimenten bij nasi koening geserveerd.

Althans, zo moest dat van tante Ina, een Javaanse die in familiekring zeer gewaardeerd werd om haar voortreffelijke kookkunst. Ze maakte er altijd ayam bèsengek, boemboe roedjak van varkensvlees en dendeng ragi bij. En natuurlijk was er zelfgemaakte atjar (zuur) en sambal. Ze roosterde de seroendeng (klapper/pindamengsel) in de oven en wierp ikan teri (lucifergrote visjes) en kroepoek in de hete frituur. De bibelebonse berg gele rijst werd voorzien van dungesneden reepjes droog gebakken omelet, dunne ringetjes schuin gesneden hete rode peper en ter garnering plakjes komkommer rondom op de schaal. Tante Ina leeft niet meer maar nog geen twee maanden voor haar dood mocht ik haar opbellen in Den Haag om iets te vragen over een Indisch gerecht dat ik van iemand kreeg toegespeeld maar dat mij niet helemaal duidelijk was. Toen ik de ingrediënten had opgesomd, zei tante Ina beleefd maar droogjes: ,,Dat is niet van ons.'' Haar verrukkelijke gele rijst leeft voort in haar `nichtje' dat als kind graag meehielp in de keuken bij feesten en partijen. Laatst trakteerde ze mij op een paar hoogstandjes uit de keuken van tante Ina. De gele rijst was een wonder van smaak en geur en verdient het hoog te worden opgehemeld.

Bereiding: Doe beide soorten rijst in een pan met goed sluitend deksel, voeg de overige ingrediënten toe en bedek met water tot een vingerkootje boven het rijstoppervlak. Breng onder nu en dan omroeren (voor verspreiding van de geelwortel) aan de kook, doe het deksel op de pan, draai het vuur laag (gebruik liefst een plaatje onder de pan) en laat de rijst zonder verdere bemoeienissen in precies 20 minuten gaar worden. Woel de rijst los met een vork en verwijder laos, pandan en djeroek poeroet. Houd de rijst tot gebruik van het vuur af warm; hooikist of dekbed doen dat uitstekend.

    • Florine Boucher