Eerste verlies McDonald's, meer restaurants sluiten

McDonald's heeft vorig kwartaal voor het eerst in zijn 37-jarige geschiedenis als beursgenoteerde onderneming een verlies geboekt, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. Tevens kondigde de nieuwe topman James Cantalupo aan nog eens 517 verliesgevende restaurants te sluiten, bovenop de tweehonderd sluitingen van eind vorig jaar.

's Werelds grootste fastfoodrestaurantketen boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar een negatief resultaat van 343,9 miljoen dollar, terwijl de omzet licht steeg tot 10,5 miljard dollar wereldwijd.

De laatste twee jaar zag het bedrijf zijn winsten al sterk dalen, met name in de VS en Europa, door negatieve publiciteit, veranderende voorkeuren bij consumenten, klachten over trage bediening en smoezelige interieuren. De laatste maanden kwam daar nog eens een kostbare hamburgeroorlog met concurrenten Burger King en Wendy's bij. McDonald's één dollar menu biedt tien menu-onderdelen aan voor een dollar elk. Die campagne heeft nauwelijks tot extra klandizie geleid.

De 59-jarige McDonald's-veteraan Cantalupo, die teruggehaald werd uit zijn pensioen om Jack Greenberg te vervangen die er niet in slaagde het bedrijf weer gezond te maken, zei dat winstprognoses van 15 à 20 procent uit 2001 ,,niet realistisch'' waren. Hij zei helemaal geen winstprognoses meer te willen maken zolang de reorganisatie duurt. Door kosten terug te dringen verwacht McDonald's in de komende jaren 1 miljard dollar te besparen.

Analisten stelden over het algemeen met instemming vast dat het management van McDonald's zich bewust is geworden van de ernst van de problemen waarmee het bedrijf kampt. ,,Het zal jaren duren voordat McDonald's er weer bovenop is, al was het alleen maar omdat het zo'n gigantisch bedrijf is'', aldus analist Allan Hickok van zakenbank US Piper Jaffray. Volgens Hickok is het niet zeker dat McDonald's zijn dieptepunt al heeft bereikt.

Enige lichtpuntje voor McDonald's deze week was dat afgelopen woensdag een federale rechter een schadeclaim afwees die was ingediend tegen de restaurantketen wegens `aanzetten tot zwaarlijvigheid'. Het aandeel McDonald's sloot gisteren op 15 dollar, na eerst te zijn gezakt tot het laagste niveau in acht jaar. McDonald's was vorig jaar met een koersdaling van 39 procent de grootste verliezer van de Dow Jones index van industriële fondsen.