Dittrich volgt De Graaf op bij D66

De Tweede-Kamerfractie van D66 heeft Boris Dittrich aangewezen als opvolger van fractievoorzitter Thom de Graaf. Die kondigde woensdagavond aan dat hij opstapt als gevolg van de tegenvallende verkiezingsuitslag voor D66. Dittrich stelde zich gisteren als enige kandidaat voor het fractievoorzitterschap en werd unaniem gekozen.

Europarlementariër Lousewies Van der Laan, tweede op de kandidatenlijst, heeft zich niet kandidaat gesteld. Hoewel zij eerder had laten weten, `er niet voor terug te schrikken' om bij voortijdig vertrek De Graaf op te volgen, vindt ze dat ze nog te weinig parlementaire ervaring heeft om als fractievoorzitter te opereren.

Dittrich maakt sinds 1994 deel uit van de D66-fractie in de Tweede Kamer. De 47-jarige Dittrich is met de aanwijzing tot fractievoorzitter niet automatisch het nieuwe politieke gezicht of toekomstig lijsttrekker van D66. Daarover beslist niet de fractie, maar het partijcongres. Op de vraag of hij zichzelf beschouwt als `tussenpaus' reageerde hij met het antwoord dat ,,elke paus een tussenpaus is''.

De Graaf liet gisteren bij de presentatie van de nieuwe fractievoorzitter weten dat hij niet van plan is de Tweede Kamer voortijdig te verlaten. ,,Ik heb een mandaat van de kiezer en dat dien ik ook uit.'' Hij zal ook niet solliciteren op het burgemeesterschap van zijn woonplaats, Leiden, dat momenteel vacant is. Dittrich prees gisteren zijn voorganger die, als fractievoorzitter en lijsttrekker, D66 als ,,redelijk, progressief en liberaal heeft neergezet''.