De krant kritisch belicht

Eens in de veertien dagen zal Piet Hagen op deze plaats een kritische terugblik geven op NRC Handelsblad. Hij zal als extern criticus telkens commentaar geven op een bepaald aspect van de krant.

Piet Hagen (1942) was de laatste zeven jaar hoofdredacteur van het vakblad De Journalist. Daarvoor was hij redacteur van Trouw, docent aan de School voor Journalistiek en algemeen directeur van de faculteit Communicatie en Journalistiek in Utrecht. Hij schreef diverse boeken, waaronder Wetenschap in het nieuws en Journalisten in Nederland, een persgeschiedenis in portretten, 1850-2000. Op dit moment is Hagen freelance-journalist. Hij werkt onder meer aan een biografie van de politicus en Fries dichter Pieter Jelles Troelstra. Piet Hagen krijgt niet de rol van ombudsman, die klachten of vragen van lezers behandelt. Daarvoor blijft de hoofdredactie verantwoordelijk. Daarvan is een weerslag te vinden in de incidentele rubriek `Lezer schrijft, krant antwoordt', ook op deze pagina. Met de rubriek van Hagen wil de redactie het debat over journalistieke normen een impuls geven.