De boer en de wolf

Ken je het verhaal van de boer die op de markt een stuk geitenkaas kocht? Op de terugweg kwam hij langs zijn eigen koolveld. Alles stond er prachtig bij en hij plukte een grote groene kool voor thuis. Stukje verderop moest hij met zijn boot de rivier oversteken en daar stond de wolf en die vroeg of hij mee kon varen naar de overkant. De boer was een aardige boer. Hij zei dat het wel kon. Het kleine bootje was aardig vol, met de boer en de wolf en de kool en de kaas, maar het lukte prima. De wolf bedankte de boer.

De boer kwam thuis en zei tegen zijn vrouw dat hij die avond groene kool met geitenkaas wilde eten. Dat vond ze een goed idee. ,,Ook met aardappelen'', vroeg ze. ,,Ja, ook met aardappelen'', zei de boer. Ze haalde de buitenste bladeren van de kool en keek of er nergens zand of wormen in zaten. Ze sneed de schone bladeren klein en stoofde ze in een beetje boter en een beetje water. Verder niets, behalve zout en peper. Ze kookte de aardappelen en stampte daar een puree van. Ze legde eerst een laag groene kool in een ovenschaal en daarop een laag puree. Daarop weer kool en daarop weer puree. Daar bovenop ging de kaas, in dikke plakken, met wat extra boter.

Toen ging de schaal nog tien minuten in de hete oven. Dat zag er lekker uit! Om van te smullen. Dat deden de boer en boerin ook.

,,O ja,'' zei de boer tegen de boerin, ,,je moet nog de groeten hebben.''

,,Van wie?'' vroeg ze.

,,Van de wolf'', zei de boer.

    • Philip Mechanicus